Бундестаг: Зелено свјетло за Србију, а у јануару нова процјена

Бундестаг ће дати "зелено свјетло" за датум Србији, али ће прије почетка преговора у јануару ће бити оцијењено спровођење споразума, рекао је Гунтер Кирхбаум. "У четвртак ће Бундестаг усвојити дуго жељено ‘зелено свјетло’ да и њемачка влада на Европском савјету 27. и 28. јуна може у основи дати сагласност за почетак приступних преговора са Србијом. […]

среда, јун 26, 2013 / 15:34

Бундестаг ће дати "зелено свјетло" за датум Србији, али ће прије почетка преговора у јануару ће бити оцијењено спровођење споразума, рекао је Гунтер Кирхбаум.

"У четвртак ће Бундестаг усвојити дуго жељено ‘зелено свјетло’ да и њемачка влада на Европском савјету 27. и 28. јуна може у основи дати сагласност за почетак приступних преговора са Србијом. Прије него што приступни преговори могу да почну, треба, ипак, сачекати испуњење плана о имплементацији", рекао је предсједник Одбора Бундестага за европске послове.

Кирхбаум додаје да ће то спровођење бити процијењено на конференцији у јануару 2014. године

Кирхбаум, политичар из редова Хришћанско-демократске уније канцелара Ангеле Меркел, најјачег политичког блока Бундестага, истакао је да је тиме поступак за Србију сличан оном у разговорима са Црном Гором, гдје су, како је навео, есенцијална питања већ раније, прије почетка приступних преговора, била разјашњена, како то не би блокирала процес.

Он је истакао да оно, што је већ прије процеса преговарања скинуто са дневног реда, не представља послије тога више опасност за блокаду.

"Тиме је Србија на дугом, али неповратном путу у ЕУ напредовала једну добру дионицу", рекао је Кирхбаум и навео да оно, од чега у суштини зависи тај пут, није датум када ће преговори почети, већ солидна припрема преговора и неуморна политичка жеља.

"Једно такво концентрисање на датуме увијек је била једна фантомска дискусија. Одлучујуће је пуно више, једна солидна припрема преговора и неуморна политичка жеља", рекао је њемачки политичар.

"Мене је обрадовало што је Србија у прошлим недељама и мхесецима тако храбро и одлучно дхеловала. Једно је јасно, да није било тих консеквентних корака у односима са Косовом, ми не би могли у четвртак да дамо ‘зелено свхетло"’, рекао је Кирхбаум.

Он је нагласио да "захвалност и признање с тога припада српским представницима владе, који су ишли тим путем одлучно и са високим личним ангажманом", напомињући да се лично радује "што Србија иде консеквентно даље у правцу ЕУ".

Кирхбаум сматра да се спровођењем плана имплементације може постићи оно што је послухе Другог свхетског рата догодило између Њемачке и Француске, а то је процес помирења.

"Процес помирења, који ће позитивно зрачити у цијели регион. То је важно за стабилност и осигурање будућности цијелог Западног Балкана", рекао је Кирхбаум и указао да се Србија може на путу у ЕУ и у будуће ослонити на подршку Њемачке, као што је то у прошлости био случај, на примјер, кроз билатералну финансијску помоћ.

Он је истакао да се даљим приближавањем Србије ЕУ доприноси, "такође, и тијесним политичким и привредним односима изимеђу Србије и Њемачке".

Признање интензивним напорима Србије

Слободарска партија Аустрије (ФПО) поздравила је препоруку шефова дипломатија ЕУ о почетку приступних преговора са Србијом, оцјењујући да се тиме "коначно одаје признање интензивним напорима Србије."

Србија је значајна демократија у Европи, која својом историјом, културом и вриједностима одлично одговара ЕУ“, подвукао је лидер те странке Хајнц Кристијан Штрахе у саопштењу.

Он је оцијенио да најава почетка приступних преговора не може бити једини корак како би се Србија признала као пуноправни партнер и пријатељ и упозорио да ЕУ мора да заштити Србе на Косову и њихово културно и вјерско насљеђе од албанских напада.

Србија је заслужила почетак приступних преговора са ЕУ, јер је та земља протеклих година спровела озбиљне реформе, које треба сада да буду награђене, оцијенио је и представник ФПО у Европском парламенту Андреас Мелцер поводом одлуке шефова дипломатија Уније о давању зеленог свјетла.

Он је истовремено изразио наду да ће Брисел напустити свој непријатељски став према Београду и поступати фер према Србији.Оставите одговор