Бујановац: Албанске заставе поново на институцијама

Поводом албанског празника, Дана заставе, у Бујановцу је данас одржан протест за захтевом да државни органи Србије и међународна заједница омогуће слободну употребу националног симбола Албанаца. Скупу су присуствовали политички представници Албанаца са југа Србије, а на згради Општине је, поред државне заставе Србије, истакнута и албанска застава. На скупу којем је присуствовало око 2.000 […]

понедељак, новембар 28, 2011 / 17:34

Поводом албанског празника, Дана заставе, у Бујановцу је данас одржан протест за захтевом да државни органи Србије и међународна заједница омогуће слободну употребу националног симбола Албанаца.

Скупу су присуствовали политички представници Албанаца са југа Србије, а на згради Општине је, поред државне заставе Србије, истакнута и албанска застава.

На скупу којем је присуствовало око 2.000 људи, интонирана је химна Албаније, а затим је прочитан проглас у којем се од државних власти тражи да „престане са систематском дискриминацијом Албанаца из Прешевске долине и да им се омогући слободна употреба националних симбола”.

Протест у Бујановцу који је трајао двадесетак минута, протекао је мирно, а неки од учесника протеста носили су заставе Албаније.

Протест са истим поводом одржан је и у Прешеву, гдје је такође прочитан проглас, а на згради Општине Прешево је, поред државне заставе Србије, постављена и албанска застава.

Први пут ове године за обиљежавање Дана заставе у Бујановцу и Прешеву нису припремљене свечане академије, како је било претходних година.

Дан заставе је национални празник Албанаца и државни празник Албаније. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *