Буха демантовао да је Кунтош његов возач, Мектић спомињао љубавнице

Алекса Буха, некадашњи министар иностраних послова Републике Српске, који је учествовао у свим мировним преговорима у име Српске, демантовао је да је Жељко Кунтош икада био његов возач или пратилац.

четвртак, 2 новембра, 2017 / 12:17

Каже да је изненађен да је пронађен "оригинални Дејтонски споразум, на енглеском језику", како је то саопштено из МУП РС, након хапшења Кунтоша у Палама.

– Колико знам, постојао је овјерен препис Дејтонског споразума из Париза. Сада је прилика да се сравне ти преводи – навео је Буха.

Предсједник СНСД Милорад Додик рекао је за РТРС да је Жељко Кунтош у вријеме потписивања Дејтонског споразума био возач Алексе Бухе и да постоји могућност да је на тај начин дошао до примерка Споразума који припада РС.

– Жељко Кунтош пуштен је данас да се брани са слободе, јер није било законских основа за одређивање притвора – потврдила је Драгица Тојагић, руководитељица општих и административних послова у Републичком јавном тужилаштву.

Министар безбједности БиХ истакао да је Кунтош био возач Драгана Калинића који је сада савјетник Додика у његовом кабинету.

– Нека кажу шта су још нашли и код кога је све био документ. Код љубавница и тако даље и ко га је коме дав’о. Како је могао некакав возач да уђе у Архиву НСРС и узме документ?? Како је могуће? Неко му је откључао, увео га и пустио да узме. Није он Пинк Пантер да уђе на немогућ начин и узме документ – рекао је Мектић, преноси Н1.

Додао је да Милорад Додик покушава обманути јавност тако што све лоше веже уз СДС.

– Милорад Додик покушава да обмане јавност и то веже за СДС. Он има патолошки проблем да све што не ваља веже за СДС. Није Кунтош био код Алексе Бухе, али је дуго био код Калинића. Нека кажу шта је нађено у неким фасциклама које су ту пронађене. Чујем да је било неких папира и докумената. Ко је могао ’97. и ’98. кад су правили онај преврат кад је он преузимао Владу са два посланика, шта су све изнијели из тог Архива НСРС и коме су то дали. Писма Караџића и Младића? Ја то не могу потврдити, то нека они кажу. Нека кажу шта су све нашли, какве признанице, на које новчане износе. Ко је издавао признанице и на кога су адресиране – казао је Мектић.

Кунтош, који је, наводно, Дејтонски споразум нудио на продају за 100.000 КМ, испитан је јуче у Републичком јавном тужилаштву у Бањој Луци и пуштен је да се брани са слободе. У МУП РС вјерују да је у питању оригинални Дејтонски споразум, на енглеском језику.1 КОМЕНТАР