Буграски археолози пронашли дио моштију Јована Крститеља

На острву Свети Иван код Созопола у Бугарској, некадашње Аполоније, бугарски археолози пронашли су дио моштију Светог Јована Крститеља. Бугарски археолози су ископали дио моштију Јована Крститеља за које се сматрало да су послије турског освајања Цариграда неповратно изгубљене, јављају бугарски медији. На острву Свети Иван у Црном мору код града Созопола, древне Аполоније, 28. […]

недеља, август 1, 2010 / 20:08

На острву Свети Иван код Созопола у Бугарској, некадашње Аполоније, бугарски археолози пронашли су дио моштију Светог Јована Крститеља.

Бугарски археолози су ископали дио моштију Јована Крститеља за које се сматрало да су послије турског освајања Цариграда неповратно изгубљене, јављају бугарски медији.

На острву Свети Иван у Црном мору код града Созопола, древне Аполоније, 28. јула пронађен је мермерни реликвијар раскошне израде.

Своје откриће археолози су употпунили два дана касније када су само метар од мјеста проналаска реликвијара наишли на кутију малих димензија израђену од пјешчара. На њој је натпис на грчком алфабету који се преводи као: Господе, помози свом робу, са потписом Томас.

Професор Казимир Попконстантинов га сматра кључем загонетеке, јер је по њему то име човјека који је из Константинополиса пренио реликвијар, заједно са моштима оног који је прореко Христа и кога на балканским просторима зову Свети Јован Претеча.

Сем тога, према професору Попконстантинову, у Созополу је све у знаку Светог Јована. Од острва на коме је светиња пронађена, па до катедралне цркве која носи његово име и бројиних представа тог свеца у храмовима Созопола. У Историјском музеју Созопола реликвијар је отворен и у њему је пронађен дио моштију Јован Крститеља, јављају бугарски медији.

Очекује се да ће, упркос захтјеву црквених власти, мошти Јована Претече бити изложене у Музеју у Созополу.

Овај светац рођен је пола године прије Исуса Христа. Своје детињство и рану младост Свети Јован је провео у побожном дому својих старих родитеља – Захарије и Јелисавете. Свети Јован је завршио свој овоземаљски живот тако што му је, на захтјев зле царице Иродијаде, одсјечена глава.

Јеванђелист Лука пожелио је да пренесе тијело Јованово из Севастије, гдје је велики пророк и посјечен у Антиохију. Али, успио је само да добије и пренесе једну руку која се у Антиохији чувала до десетог вијека, па је послије пренесена у Цариград, одакле је и нестала у вријеме Турака.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *