Бугојно: 80 тона експлозива

СAРAЈЕВО – У фабрици "Бинас" у Бугојну налази се око 80 тона експлозива, који је требало давно да буде уништен, што је држава и платила тој фабрици, али она није завршила посао, рекао је директор "Бинаса" Рахман Сијамија. Он је додао да не зна зашто муниција није уништена. "Тадашње руководство `Бинаса` је Министарству одбране слало […]

четвртак, 7 априла, 2011 / 23:40

СAРAЈЕВО – У фабрици "Бинас" у Бугојну налази се око 80 тона експлозива, који је требало давно да буде уништен, што је држава и платила тој фабрици, али она није завршила посао, рекао је директор "Бинаса" Рахман Сијамија.

Он је додао да не зна зашто муниција није уништена.

"Тадашње руководство `Бинаса` је Министарству одбране слало извјештаје да су ова средства уништена и наплатило је услуге, да би се на крају испоставило да је новац за уништавање наплаћен, а средства остављена у магацинима, рекао је Сијамија и додао да је вјероватно "процес стао" јер се муниција довезена за уништавање више никоме није могла продати, али да о томе свој суд треба дати истрага.

Према његовим ријечима, "Бинас" је као темпирана бомба и питање је тренутка када ће експлодирати. "Ријеч је о застарјелој муницији која може да експлодира", рекао је Сијамија и додао да је уништавање обустављено због истрага Тужилаштва.

Портпаролка Сипе Жељка Кујунџија рекла је за "Глас Српске" да је Сипа 30. септембра прошле године завршила истрагу у бугојанском "Бинасу" и у извјештају који је прослиједила Тужилаштву навела да постоје основи сумње о почињеном кривичном дјелу. Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да се у Тужилаштву налази извјештај Сипе, али да је "случај Бинас" дио шире истраге против више лица не само из овог предузећа, него и из других предузећа и институција.

Предмет истраге се, између осталог, односи на некадашњег помоћника министра одбране у сектору за логистику и набавке Ивана Танића, који је тренутно војни аташе у Београду. Под истрагом је и Маријо Шего, који је водио кључни реферат за наоружање и војну опрему, а лани је отишао у пензију и Шефик Хасановић, још увијек запослен у Одсјеку за одржавање наоружања и војне опреме у МО.

Танић је био тај који је својим дописом обавијестио "Бинас" да у цијену уништавања оружја укалкулише вриједност секундарних сировина, што представља кривично дјело, јер је и цијена услуга уништавања и вриједност сировина врло дискутабилна.

Министарство одбране БиХ формирало је раније Комисију која је контролисала процес уништавања оружја и муниције у "Бинасу" и уочила низ неправилности. Комисија је разматрала уговоре о уништавању муниције у "Бинасу" из 2006, 2007. и 2008. године и констатовала да је "Бинас" редовно достављао извјештаје о уништеним "убојитим средствима", али да записници о томе нису достављани.

Комисија је такође утврдила да приликом уговарања нису наведене ни обавезе издвајања секундарних сировина које настају процесом уништавања. Комисија је утврдила да секундарне сировине нису предвиђене у обавези плаћања како би се умањиле обавезе "Бинаса" према Министарству.

Није извршена квалитетна контрола уништавања убојитих средстава у "Бинасу", а уговорима је поред свих мањкавости између осталог дата и могућност услуга промета неексплодиране војне опреме и средстава двојне намјене. "Бинас" је тако средства која је из магацина Оружаних снага узимао за уништавање и то наплатио од МО могао лако продавати, а могао је продавати и секундарне сировине настајале уништавањем.