Бугарска: Озрачено пет радника фирме "Гитава"

Пет радника фирме "Гитава" из града Стамболијски у јужном дијелу Бугарске озрачено је приликом замјене радиактивног контејнера на машини за третирање сјемена, од којих је двоје у лошем стању и имају прве симптоме онколошког обољења, јавили су бугарски медији. Исти извор наводи да се инцидент догодио када су физичари замијенили празну и пуну касету са […]

недеља, 19 јуна, 2011 / 13:13

Пет радника фирме "Гитава" из града Стамболијски у јужном дијелу Бугарске озрачено је приликом замјене радиактивног контејнера на машини за третирање сјемена, од којих је двоје у лошем стању и имају прве симптоме онколошког обољења, јавили су бугарски медији.

Исти извор наводи да се инцидент догодио када су физичари замијенили празну и пуну касету са радиоактивним кобалтом-60, а радници остали пет минута на гама зрачењу. Озрачени су са око једним сивертом, што је 20 пута више од дозвољене норме.

Међу озраченима је и управник фирме Маргарита Трантева-Христова, која је бивши замјеник начелника атомског реактора при Бугарској акадедмији наука /БАН/, али са мањом дозом, будући да је у лабораторију ушла касније.

Радници су озрачени 14. јуна и три дана су провели у својим кућама, након чега су, пошто је извјештај стигао до Агенције за атомску регулативу, пребачени на софијску Војно-медицинску академију.

Из Француске су позвана два од најбољих стручњака за болести зрачења, који су потврдили првобитну дијагнозу. Стручњаци тврде да за људе који су били у контакту са озраченим радницима нема никакве опасности, јер иако су озрачени, они не преносе радијацију.

У опасности нису и грађани града Стамболијски, будући да фатална касета није велики извор зрачења и радијација се не шири изван лабораторије.