Бугајски: Будућност ЕУ неизвјесна

Амерички аналитичар Јануш Бугајски оцијенио је да је будућност ЕУ неизвјесна и да у тим временима она сасвим сигурно неће примати у своје чланство земље које се нису апсолутно квалификовале, односно могла би да прими Исланд, али не и Србију или БиХ. Бугајски је навео да ће Хрватска постати чланица Европске уније у јулу 2013. […]

понедељак, 18 јула, 2011 / 09:53

Амерички аналитичар Јануш Бугајски оцијенио је да је будућност ЕУ неизвјесна и да у тим временима она сасвим сигурно неће примати у своје чланство земље које се нису апсолутно квалификовале, односно могла би да прими Исланд, али не и Србију или БиХ.

Бугајски је навео да ће Хрватска постати чланица Европске уније у јулу 2013. године под претпоставком да све чланице Уније ратификују њен улазак, што се не може стопроцентно гарантовати, али се претпоставља да ће се догодити.

Након тога, каже Бугајски за Радио "Слободна Европа", у ЕУ ће се осјетити садашње расположење које одише веома снажним противљењем њеном даљем ширењу у непосредној будућности.

"Дакле, не очекујем да ће било која држава у региону ускочити у брзу траку на путу ка ЕУ, односно, не вјерујем да ћемо добити нову чланицу Уније из региона у наредних неколико година. Дефинитивно не до краја ове деценије", истиче Бугајски, који је директор пројекта Нове европске демократије у вашингтонском Центру за међународне и стратешке студије.

Он је садашњу политику ЕУ оцијенио не као замор од проширења, него као исцрпљеност од проширења, додајући да бирачи земаља чланица Уније једноставно не желе да увозе нове проблеме у своју европску породицу.

Бугајски је оцијенио да договорима са Приштином о животним питањима Србија није признала државност Косова, "него само да Косово постоји" и прихватила да мора да почне да рјешава овај сет практичних питања у односима са Косовом.

"Али, рећи да постигнути споразуми значе признавање Косова од стране Србије заиста је прилично натегнуто", рекао је Бугајски, који сматра да Београду неће бити постављено признање Косова као услов за улазак у ЕУ, али да ће бити притисака у том правцу.

Коментаришући идеју бившег британског амбасадора у Југославији да се одржи нови "берлински конгрес" о промјени граница на Балкану, Бугајски не вјерује да би такви приједлози наишли на "много интересовања и сагласности" и наводи да су и Европа и Америка одлучно против било каквих промјена граница на Балкану које би морале да контролишу, патролирају, гарантују и бране.Оставите одговор