Будва: Награда Град театра Давиду Албахарију

Награду за књижевно стваралаштво "Стефан Митров Љубиша" на овогодишњем фестивалу "Град театар" у Будви добио је српски писац Давид Албахари. "Албахари је аутор обимног и конзистентног опуса, окренут интимиистичким темама спознаје, нестабилног и флуидног посмодерног субјективитета, који је ушао у мучне теме рата и патњу појединца у вртлогу историје", наводи се у образложењу одлуке. Жири […]

четвртак, 8 септембра, 2011 / 20:14

Награду за књижевно стваралаштво "Стефан Митров Љубиша" на овогодишњем фестивалу "Град театар" у Будви добио је српски писац Давид Албахари.

"Албахари је аутор обимног и конзистентног опуса, окренут интимиистичким темама спознаје, нестабилног и флуидног посмодерног субјективитета, који је ушао у мучне теме рата и патњу појединца у вртлогу историје", наводи се у образложењу одлуке.

Жири за додјелу награде увјерен је да је Албахари један од најтрајнијих и најпостојанијих гласова прозе на овим просторима.

Према њиховом мишљењу, Албахари завређује награду не само због дужине и опсега свог књижевног дјеловања, него и због непоновљиве приповједне поетике, која има далекосежан утицај на генерације писаца и умјетника.

Осим као писац, Албахари је значајан и као преводилац, уредник књижевне периодике и антологичар. Аутор је десет збирки прича, 14 романа и три збирке есеја.

Лауреат је НИН-ове награде за роман Мамац (1995), а добитник је и Андрићеве награде за књигу Опис смрти, као и награде Балканика (1998) и преводилачке награде у Берлину 2006. године.

Чланови овогодишњег жирија били су писац из Будве Драган Радуловић, универзитетски професор из Новог Сада Владислава Гордић-Петковић и писац из Загреба Роман Симић.