Будва: Монтенегрини не само да провоцирају већ и насилно реинтерпретирају историју (ВИДЕО)

Да је основа идентитета који изграђује камарила Мила Ђукановића немогућа без антисрпске суштине, потврдило се и на догађају који је организован у циљу насилног сречавања делегације Амбасаде Србије у Црној Гори, да положи вијенац у знак сјећања на ослобађање овог града 1918. године.

среда, 11 новембра, 2020 / 13:16

Радио-телевизија Црне Горе овом догађају даје велики значај, те га ставља на издвојено мјесто на насловној страни, уз вијест шта је на то све рекла Амбасада Србије. Симтпоматично је да се некажњено релативизује историјска истина, да је Српска војска ослободила не само Будву, него и већину онога што се данас назива "бивша СФРЈ".

Но, са Миловизије се ширење мржње и очито извртање историјских чињеница, посматра као неки политички скуп пред изборе. При том је то политичка опција која је изгубила изборе не само за Скупштину Црне Горе, већ је поражена управо у Будви у којој су највише дивљали у покушају да развласте легално изабране представнике власти и спријече их у "литијским активностима".

Има ли ишта умоболније него заставом начињеном по узору на заставу посљедњег црногорског краља Николе Првог Петровића, који се изјашњавао као Србин, прекрива плоча која говори о доласку војске његовог унука Александра Првог Карађорђевића у Будву?

Прекривање плоче, затварање очију на говор мржње

Прекривањем плоче црногорском заставом на зидинама Старог града Будве, завршен је скуп који је организован у знак протеста због најаве Амбасаде Србије у Црној Гори да ће положити вијенац и одати почаст поводом ослобођења тог града 8. новембра 1918. године.

Међу окупљенима је и Милија Секуловић, одборник СО Будва и предсједник младих ДПС, али и бивши одборник Стеван Џаковић.

Испред старог града дошла је и предсједница Црногорске Анђела Ивановић.

"Амбасада Србије поставља вијенце тамо гдје се није десила битка по историјским налазима јер је Будва већ била ослобођена. Тако да није било никаквог ослобођења, а поготово не српске војске", каже Ивановић.

Ивановић је у изјави за Антену М казала да је очигледно да "немамо институције које би могле да спријече овакве потезе”.

Министарство вањских послова, иако је у у техничкој Влади, требало би да реагује јер ово, још додаје Ивановић, "апсолутно није у реду."

Амбасадор Србије Владимир Божовић најавио је да ће данас положити вијенац испред зидина Старог града.

То је прије три дана учинио и градоначелник Будве Марко Царевић.

На табли која је изнад главних врата у Стари град постављена 1931. пише: "На успомену доласка храбре побједоносне Српске војске која послије јуначних побједа ослободи Будву, на Митровдан 8. новембра 1918. поставља Општина Будва”.

Амбасада Србије: То је наша устаљена пракса за 11. новембар

Амбасада Србије одгодила је полагање вијенца на Спомен плочу на улазу у Стари град Будва. Република Србија и њена Амбасада, како наводе, тврдње Министарства вањских послова Црне Горе да је полагање вијенца грубо мијешање у унутрашње ствари суверене државе и историјски фалсификат, одбацују као злонамјерне и нетачне.

Како се наводи у саопштењу, Амбасада је сходно досадашњој пракси и устаљеној традицији планирала да обиљежи 11.новембар, Дан примирја у Великом рату, на начин како је то и до сада чинила – полагањем вијенца на Спомен плочу на улазу у Стари град Будву.

"Дакле, на плочи која симболизује побједу, ослобођење као универзалну вриједност, све битке и велико страдање за слободу”, наводи се у саопштењу.

Амбасада је, како се наводи, о планираним активностима сходно дипломатској пракси, уредно обавијестила Министарсво вањских послова Црне Горе.

"Министарсво је тим поводом синоћ позвало амбасадора на разговор и саопштило став да ту активност сматрају као грубо мијешање у унутрашње ствари суверене државе, историјски фалсификат, и да сходно томе ту активност као земља домаћин не одобравају и оцјењују је неприхватљивом”, наводи се у саопштењу.

Они су након тога одустали од полагања вијенца.

"Пошто је данас Дан примирја и Побједе у Великом рату, сматрамо да то треба да буде и дан мира и помирења и међу браћом и међу народима и зато остајући чврсто привржене грађењу најбољих братских и пријатељских односа Србије и Црне Горе, не желећи ничим да то доводимо у питање одлажемо планирану активност полагања вијенца”, наводи се у саопштењу.

Истовремено изражавају наду и жељу да ће се у скорој будућности стећи услови да се то обави на адекватан и прихватљив начин, "као што се то иначе обиљежава у цијелом слободарском и цивилизованом свијету” .