Будућност у Ј. Кореји: Роботи помажу и чисте на аеродрому

Роботи ће овог љета почети да помажу путницима на Међународном аеродрому Инчон у Јужној Кореји и брину о хигијени, у склопу припрема за Зимске олимпијске игре (ЗОИ) у тој земљи.

уторак, јул 4, 2017 / 05:16

Самоходни робот Тројка, производ "ЛГ Електроникс", кретаће се по аеродрому и упућивати путнике до капија за укрцавање и пратити их до летова. Велики робот чистач ће помагати особљу у чишћењу подова.

Тројка са предње стране има четвртасти екран налик екрану смартфона и може да приказује информације о летовима, мапу аеродрома и податке о времену. Одазива се на своје име, а на екрану лица има очи.

Путници ће информације о летовима добијати убацивањем карте у скенер, након чега ће их Тројка питати желе ли пратњу до капије. Они који заостану, могу очекивати упозорење робота да "остану близу да би могао да их види".

Главни инжењер ЛГ, који је надгледао развој Тројке, Ким Хјонгрок, рекао је да робот може да препозна гдје се налази на терминалу и да успјешно заобилази препреке. Такође, робот ће до краја јула говорити корејски, енглески, кинески и јапански. Ким је додао да Тројка може да извршава само мали број простих задатака за које је програмиран.

ЛГ и даље ради на мањим проблемима, попут разумијевања гласовних команди.

Прво појављивање Тројке изазвало је велико интересовање на аеродрому.

Роботика је све јача грана у Јужној Кореји гдје многе компаније уводе аутоматизоване процесе у производњу, а Јужнокорејци често добијају награде на међународним такмичењима у тој области. За разлику од Јапана, ипак, Јужна Кореја се устеже од увођења хуманоидних робота на мјестима попут хотела или продавница.

Компанија Аеродром Инчон вјерује да је први који је уврстио сервисне роботе у Јужној Кореји. Компанија Корејски аеродроми је најавила да ће радити на роботима за прочишћење ваздуха.

Јужна Кореја очекује да роботи учврсте њену репутацију лидера у области технологије када та земља буде домаћин ЗОИ 2018. у Пјонгчангу.Оставите одговор