Будимир помиловао Орића

Предсједник Федерације БиХ Живко Будимир помиловао је некадашњег команданта муслиманске војске у Сребреници Насера Орића и укинуо му условну казну од четири године затовра због нелегалног ношења оружја и муниције. Будимир је тако омогућио Орићу да поново носи оружје без страха да ће поново завршити иза решетака, с обзиром да је условна казна предвиђала да, […]

петак, 13 јануара, 2012 / 10:11

Предсједник Федерације БиХ Живко Будимир помиловао је некадашњег команданта муслиманске војске у Сребреници Насера Орића и укинуо му условну казну од четири године затовра због нелегалног ношења оружја и муниције.

Будимир је тако омогућио Орићу да поново носи оружје без страха да ће поново завршити иза решетака, с обзиром да је условна казна предвиђала да, ако “окривљени” понови кривично дјело, одмах иде у затвор. Уз Орића, Будимир је помиловао још неколико затвореника, међу којима су и убице, пљачкаши и сексуални преступници, пише “Прес РС”.

Образлажући одлуку, Будимир је рекао да су сви помиловани у потпуности рехабилитовани и да “не представљају никакву опасност за друштво”.

Члан Одбора Народне скупштине Републике Српске за правосуђе Ненад Баштинац каже да помиловање ратног команданта у Сребреници говори о правој природи власти у Федерацији БиХ и да се таквом одлуком шаље ружна порука жртвама свих злочина у којима је учествовао Орић.

– У Сарајеву су и даље убијеђени да њихова страна није штитила злочине, па онда своје хероје, како их називају, штите као бијеле медвједе – рекао је Баштинац и истакао да би се у Федерацији БиХ направио хаос да се нешто слично деси у Републици Српској.

Бањолучки адвокат Мирослав Микеш сматра да Будимир у образложењу о помиловању Орића и осталих криминалца, народски речено, мијеша бабе и жабе и да му се чини, када је ријеч о Орићу, да иза свега стоје политички и други циљеви.

Ратни командант сребреничким муслимана, којем је због ратног злочина било суђено у Хашком трибуналу и гдје је проглашен невиним, осуђен је у јуну 2009. године у сарајевском општинском суду на двије године затвора. Годину дана касније та одлука је преиначена на четири године условно.