Будимир Балабан: Незапосленост треба да рјешава локална заједница!

На одборничкој листи ДНС за Скупштину Града Бања Лука налази се и начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја. Који је ваш лични мотив да се кандидујете за одборника Града Бања Лука? Да би човјек, или простор, или политичка заједница, или било шта напредовало; мора да се мијења – јер само промјена […]

понедељак, 24 септембра, 2012 / 09:05

На одборничкој листи ДНС за Скупштину Града Бања Лука налази се и начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Који је ваш лични мотив да се кандидујете за одборника Града Бања Лука?

Да би човјек, или простор, или политичка заједница, или било шта напредовало; мора да се мијења – јер само промјена доноси напредак. Локални избори морају донијети промјену, а њу могу изнијети само часни, поштени, слободни, самостални и савјесни људи, а не они који тврде да је у политици све дозвољено.

Криза, незапосленост, социјална несигурност, квалитет урбаног живљења; прешли су црту толеранције и мјењаће се хтио то неко или не. Деценијски носилац власти у Граду Бања Лука трансормисао се у апсолутистичку власт, која за последицу има аутократију умјесто демократије.

Спреман и вољан сам сав свој потенцијал (знање, искуство, хтијење) усмјерити у правцу тих позитивних промјена и повратку демократије. За то ми треба капацитет и мјесто за такав ангажман. Одлучио сам на овим локалним изборима затражити подршку бирача у стварању потребног капацитета у Скупштини града, којом ћу контролисати и усмјеравати рад извршне градске власти.

То су мотиви који су ме опредијелили да се кандидујем за одборника у Скупштини града Бања Лука.

Обично се сматра да локална заједница није способна да одсудно промијени економско стање својих грађана и побољша општу финансијску атмосферу, већ да је то посао републичке власти. Дијелите ли такво мишљење?

Наравно да то није тачно, јер ко би други требао бавити се локалним развојем, ако не локална заједница?! Из самог назива се може закључити чија је то надлежност, а осим тога, ако то није надлежност локалне заједнице, зашто су формиране организационе јединице попут Одјељења за привреду, Одсјека за инвестиције и европске интеграције и Локалне агенције за развој?

Истина да се сви они нису бавили привредним развојем, већ сами собом, и да су служили и служе само како би били збринути нижеразредни партијски активисти носилаца власти. Све ове организационе јединице треба угасти и формирати одјељење, као и сва друга одјељења, за локални економски развој (ЛЕР) које ће за циљ имати само мањи степен незапослених.

Непостојање резултата правдају општом, глобалном кризом, а заборављају да се из кризе излази брже или спорије, да неки нису ни били у кризи, а да опет други никада и не изађу из исте. Навешћу згодну причу о двојици путника, које у сред пустиње сретне изгладњели лав. Један од њих из свог ранца извади патике, обује их и почне да дотеже пертле, када му се други обрати питањем: Па не мислиш ваљда побјећи лаву!? Први му одговори: Лаву не, али теби да. Па нека тебе поједе, а ја одох даље. Дакле, из кризе треба побјећи, а њоме нека се баве спорији и неспособнији.

Настављају да се правдају, па кажу шта ће нама индустрија, за кога да производимо и томе слично. Имамо ми индустријске области које ипак постоје, као што је дрвопрерађивачка и прехрамбена индустрија, за које би засигурно могли производити опрему? Зашто нама није потребна производња и прерада млијека? Зар је могуће да је боље све увозити?!

Вратићу се на ваше питање, гдје је ту улога града. Та улога није само у стварању општег амбијента, већ има и сасвим конкретне могућности, као што је ослобађање од такса које прописује град, додјеле без накнаде градског грађевинског земљишта, дугорочније кредитирање накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и слично; за новоформиране радње и предузећа. Кажу, ако их ослободимо, шта ће бити са буџетом? При том не размишљају да је буџет без привреде свакако свакако празан, јер ако не помогнемо предузетнике – буџета неће ни бити.

У свом правдању спремни су да иду ко зна докле и нормално је да се поставља питање како је могуће да нешто ураде, када унапријед вјерују да су немоћни? Старац Тадеј, старац манастира Витовничког, каже какве су ти мисли такав ти је и живот. То би значило, ако мислиш да ништа не можеш урадити, уистину нећеш ни урадити. Нека они оду, а тим пословима нека се баве они који вјерују да могу промјенама доћи до напретка.

Зашто, у том случају, ДНС који је прошле четири године био дио већине у парламенту, није урадио више по том питању?

Тачно је да је ДНС био дио већине, али само дио, и то са свега три одборника, једним начелничким мјестом и једним директорским (градска туристичка агенција). То је недовољно да би се преузела одговорност за сва питања, која су рјешавана без учешћа и без консултација са нама.

У Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја које сам ја водио, реализовани су капитални пројекти попут: изградње чак 250 км водоводне мреже, изградње локалних и некатегорисаних путева у дужини од 870 км, реконструисано је или изграђено преко 20.000 свијетиљки јавне расвјете, изградње два моста на ријеци Врбас, изградње олимпијског базена, јавна хигијена је на највишем нивоу у окружењу и може се поредити са европским земљама и низ других пројеката.

Ту треба додати напомену да је увијек била неравноправна борба код буџетирања, јер су често којекаве манифестације и концерти имали предност у односу на комуналну инфраструктуру.

Управо је то разлог зашто тражимо од гласача да нам дају већи капацитет, како бисмо могли рјешавати и друга, за грађане значајна питања. Питања о којима је било претходно ријеч, али и о бољој социјалној политици. Како је могуће водити исправну социјалну политику без социјалне карте?

Кажу да је то сложен и дуг пројекат, а не споре и да је потребан. Компликован није за оне који то знају, а времена је било на претек да се исти реализује. Због тога, а вјероватно и због партијских интереса, ова политика водила се и води се у низу организационих јединица (Центар за социјални рад, Одјељење за друштвене дјелатности, Одјељење борачко-нвалидску заштиту и ко зна гдје још).

Ето, будући да се бавите оперативним послом у градској администрацији већ 12 година, шта су стратешки инфраструктурни захвати који су неопходни за развој града у будућности?

Бања Лука је можда једини град у БиХ и Српској која нема ријешене обилазнице, тј. транзитни саобраћај, и то мора бити интерес локалних власти. Наравно да ово не може без Владе Републике Српске и јавних предузећа попут Путева и Аутопутева РС, што никога не амнестира.

Збрињавање и пречишћавање отпадних вода је један од услова приступања Европској заједници, али и нужне заштите драгуља какав је Врбас. Алтернативни јавни превоз аутобуском превозу, попут трамваја или можда жељезничке пруге Градишка – Бања Лука (улазак у центар града). Ово јесу стратешки пројекти који се не могу рјешити без подршке републичке власти и не у једном мандату.

Наравно да они мањи по обиму и вриједностима, могу имати веома велики значај за град, као што је изградња бициклистичких стаза, дјечијих игралишта, спортских терена, завршетак изградње водоводних система приградских и сеоских насеља итд.

При овом свему опет бих истакао да је смањење незапослености приоритет свих приоритета, јер без јаке привреде и буџета који пуни, не можемо ријешити било која од ових питања, при чему су мени очување и уређење парковских површина и дјечијих игралишта нешто што сматрам приоритетним од тих, условно, мањих пројеката.

Није ли тужно да су у 21. вијеку у највећем граду у Српској и даље приоритети асфалт, водовод, електрична мрежа и сличне ствари; које су посљедица стихијског насељавања и могу ли се те ствари у будућности спријечити слушањем ријечи струке и поштовањем зацртаних планова, без обзира на промјену власти?

Наравно да је то отужно, но чињеница је да се овим питањима у Граду Бања Лука озбиљније бавимо тек посљедњих десетак година, и то када је привредни амбијент веома неповољан. Увјерен сам да ће ова питања добити коначан епилог у наредне три – четири године.

Настанак избјегличких насеља, која нису могла бити планска, те велике миграције становништва из села у град, додатно је оптеретило недовољне инфраструктурне капацитете. Пажљивим сагледавањем потреба грађана, добрим дијелом та проблематика је санирана и, ево, приведена готово задовољавајућен нивоу.

О недостатку планских докумената попут Урбанистичког и просторног плана не бих говорио, јер ми уистину није познато зашто је израда истих одложена за нека друга времена. Свакако да ћу на првим скупштинским засједањима, или као одборник, или као грађанин, тражити ажурирање израде истих и то у примјереним роковима.

Знам да се покушало ово питање превазићи израдом регулационих планова, али, како сте запазили, без великог успјеха.Увјерен сам да наредне власти, власти које буду долазли послије избора 2016. године, неће морати ово питање рјешавати од почетка.

Пошто смо ми једини ћирилични портал западно од Дрине, логично је да вас питамо које писмо ви користите. Но, користимо прилику да вас питамо и да ли је истина да говорите руски језик, будући да је знање страних језика ријеткост међу нашим политичарима?

Наравно ћирилицу, што сте могли видјети и на мом властитом сајту. Ако сте посјетили интернет презентацију, вјероватно сте запазили оријентацију Бања Лука-Београд-Москва.

То је православна оријентација, па које би онда писмо, осим ћирилице, могло да доминира? Руским језиком се служим, обзиром да сам радио једно вријеме тамо. Веома ми је драго што је Ваш портал ћирилични и то је можда један од разлога, због чега сам пристао на овај интервју.0 КОМЕНТАРА

 1. Овом лопову под хитно пописати имовину – ону коју је имао прије уласка у општину и коју је у међувремену стекао. Па онда од њега тражити да положи рачуне.

  То чисто да не живи у убјеђењу да смо сви у БЛ слијепи и глупи.

 2. Будо је професионалац који треба сваком граду и свакој власти. Свака част за урађено њему лично, а партију сад не би коментарисао.

  Не знам што треба овом лику уопште да се налази на истој листи гдје је Чубриловић?

 3. „Да би човјек, или простор, или политичка заједница, или било шта напредовало; мора да се мијења – јер само промјена доноси напредак.“
  Tačno tako. Koliko je godina ovaj lik u fotelji načelnika? Je li on misli samog sebe da promjeni sobom? Sve radio zajedno sa Davidovićem, ovaj mu tepao Budo, Budo, Budo, a sad se pere. Hoće u fotelju predsjednika skupštine grada. Kažu ljudi da su pojedini likovi iz gradske uprave u svakoj novizgrađenoj zgradi dobijali po stan od investitora. Da li je u toj grupi i Balaban? Ja ne znam, ali bih rado da se popiše imovina svakom načelniku, pa da vidimo. I je li ovo zloupotreba episkopa Jefrema u političke svrhe? Neka kaže s koliko je para donirao crkvu u Seferovcima i odakle mu te pare?

 4. Тутанкамоне – подржавам!

  Нека се сваком попише имовина прије и послије власти. Уколико се утврди да је неко крао – право пред зид и распали рафалом. Без тога је све пљување политичке конкуренције.

 5. Него, шта овај лупа за Цркву, зна ли тај како се наше светиње уопште граде. Граде се од донација. Један донира тону пијеска а други арматауру и тако у круг док се светиња не направи B-)

  Није ми јасно шта људи виде лоше у томе што неко помаже српску цркву x-( Хоће да заборавимо ко смо и шта смо!?

  Будо Само напријед…

 6. Надам се да нећу бити политички некоректан ако г-дину Балабану поставим неко питање. Сагласан сам с доста тога што је рекао, али то су ријечи. Мене интересују више дјела. Сигуран сам да г-дин Балабан чита ове коментаре, па бих волио да нам одговори на нека питања.
  Г-дина Балабан каже:

  „изградње чак 250 км водоводне мреже, изградње локалних и некатегорисаних путева у дужини од 870 км, реконструисано је или изграђено преко 20.000 свијетиљки јавне расвјете, изградње два моста на ријеци Врбас, изградње олимпијског базена, јавна хигијена је на највишем нивоу у окружењу и може се поредити са европским земљама и низ других пројеката.“

  Кључно је питање: „Колико је то коштало?“ Ја тврдим да је за так исти новац могло бити урађено најмање двоструко више. Да ли нам је требало 20 000 свјетиљки и зашто су баш од Калдере куповане? По којој цијени?
  Реконструкција Олимпијског базена је планирана да с еодради за 5 милиона КМ (и то је превише), а фактуре су надуване на 17,6 милиона КМ. Колико се појединаца уградило? Ко су ти људи?
  Реконструкција парка „Петар Кочић“ је такође с планираних милион и нешто надувана на 4-5 милиона КМ. Ко се ту уградио и зашто је толико плаћено?
  Колико нас је коштала Аквана? Ту је већ постојао војни базен и логично би било да је ту изграђен олимпијски, а умјесто њега добили смо базенчиће за дјецу.
  Сваком разумном човјеку је јасно да су милиони покрадени на инфраструктурним пројектима. Никог не оптужујем, али позивам господина Балабана да нам јасно каже ко се „уграђивао“. Или нека нам каже јасно да није нико и да у Бањој Луци не постоји грађевинска мафија. Не тврдим да су моји ставови исправни. Само желим да ме неко разувјери и докаже ми да живим у заблуди.
  Сјетиће се г-дин Балабан питање једног колеге на Форуму одговорности о кантама за смеће по 200 КМ, кад је одговорио да је прихваћено , јер је то био најбољи понуђач и позвао присутне да изнесу своје понуде. А онда га је тај момак питао да ли би купили канте и да су коштале и 10 000 КМ по комаду?
  Зашто је Бања Лука једини град у региону који нема своје градско саобраћајно предузеће?

  Што се тиче чистоће града, капа доле. То је нешто за шта могу да похвалим градску власт и г-дина Балабана.

  Извињавам се, питања јесу мало неугодна. Не знам да ли су на праву адресу упућена, али то су ствари које су ме натјерале да се кандидујем за ове изборе. Кад избацимо та „уграживања“, остаће нам толико новца да у једној години само изградимо нови вреловод Врбас за 25 милиона КМ, а да у неколико година добијемо савремену фабрику за пречишћавање отпадних вода. Нови вртићи, школе и спортски терени ће онда бити ситница.

  Свако добро!

 7. Да, заборавих да поздравим новајлије на фронталу, Кума 123 и Побратима, тј. два у једном. Радује ме да је фронтал оволико читан, да се не одушевљава само моја жена овим што пишем. 😉

  Шалим се, њој се подигну длаке на глави кад ме види за рачунаром.

 8. POBRATIM, 24.09.2012. 10:48:30

  Донације за изградњу Цркве су дивна геста коју поздрављам, изузев у случају кад се покушава опрати савјест и „купити“ мјесто у рају. Не треба заборавити да Св. Петар није корумпиран. Не говорим о конкретном случају, већ уопште.

 9. Дражене, ти имаш моје поштовање као човјек који се ангажовао кроз грађанске иницијативе на Старчевици и који се труди да нешто промијени на боље. Са друге стране и ти мораш знати да си сада равноправан такмац са Балабаном и било којим другим човјеком који се кандидовао за одборника. Са нагласком на равноправно!

  Стога мораш знати да те ни ја више не читам као неког непристрасног, већ једног од оних који се боре за власт. Твоја питања би можда и могао подржати али овај коментар drazen78bl, 24.09.2012. 11:04:56 који се тиче спаса нечије душе због гријеха је крајње непримјерен. Мислим да си претјерао у острашћености и да немаш ти права одређивати који човјек „купује“ мјесто у рају!

  Не зато што анонимни коментатори немају права да изразе сумњу у то како је Балабан дошао до пара за орден од Јефрема, већ управо зато што ти ниси аннониман и налазиш се на листи Сви за Бањалуку. То себи не би требао дозволити пошто си ти искрен човјек и поштен колико сам ја могао да видим.

  Што се тиче Балабана гласачи требају само сад одлучити да ли је добро радио посао до сада, али није имао довољно одборника како он сам тврди. Што се тиче републичке власти ту је ДНС катастрофалан и Чубриловић обећава аутопутеве које никад не гради.

  Ево мог питања Балабану: Те обилазнице око БЛ што нису ријешене?!

  Ако су људи из исте партије били на челу ресора који управо то рјешавају и у Републичкој и у Градској власти – које је оправдање Чубриловићу и Балабану што то нису урадили до сада? Опет Додик? Опет Давидовић?

  Ако је то заиста тако, што онда не изађу из власти и покажу да им није до фотеља, уколико са својих позиција не могу ништа конкретно урадити?

 10. Кифла, 24.09.2012. 11:46:32

  Aко си добро прочитао, ја сам написао да не мислим о конкретном случају, већ уопште. Немам предрасуде према г-дину Балабану и ни за шта њега лично не прозивам.
  Написао сам: „Донације за изградњу Цркве су дивна геста коју поздрављам“, а потом се и оградио од оних који то злуопотребљавају. Побркао си мој с другим коментаром. Ја немам много сазнања о раду и одговорности г-дина Балабана, нити њега лично за нешто прозивам. На изборе сам се кандидовао као грађанин, а не као странка. Било би ми драго да г-дин Балабан одговори, јер ћу се борити за „јавно саслушање одборника“ уколико уђем у Скупштину града. Сигуран сам да г-дин Балабан има сазнања и вјерујем да може одговорити на бар нека постављена питања.

  Уколико редакција сматра мој коментар непримјереним или мслите да сам увриједио г-дина Балабана, ја се извињавам и кажем да ми није то била намјера. Мислим да сам увијек био коректан у коментарима. Слободно можете брисати уколико мислите да су увредљиви.

  Тачно је да сам пристрасан и зато позивам на отворен дијалог, је рје мени јако битно што ни моја дјеца неће дочекати школу коју сам требао добити ја као клинац. Битно ми је како се троши новац, јер моја породица плаћа и ПДВ и порез на имовину.

  Поздрав

 11. „Ту треба додати напомену да је увијек била неравноправна борба код буџетирања, јер су често којекаве манифестације и концерти имали предност у односу на комуналну инфраструктуру.“

  Ma da, nek’ smo mi gladni, neka nama Čole i Cece… Hvala g. Davidoviću a prije svega g. Dodiku na divnim koncertima x-(

 12. Прво бих се захвалио свима вама који сте одвојили мало времена и прочитали мој интервју. Захваљујем се онима који ме подржавају, а нарочито онима који мисле супротно, јер ми омогућавају да сагледам и другу перспективу и да оно што није истинито демантујем. Цијеним ваше коментаре (позитивне и негативне), без обзира што сте анонимни, јер напокон имате мјесто на коме ћете изнијети своје мишљење.

  Примјетио сам током ове кампање, један, мени мало чудан феномнен, а то је да народ страхује рећи своја размишљања. Знао сам и раније да ствари тако стоје, али да је то у оволикој мјери, искрено, нисам знао. Само, питам се зашто!?

  Цитирам један од коментара мог интервјуа:
  „Dovoljan je podatak da je porodicu zaposlio po državnim institucijama, ima svoju firmu čija je djelatnost usko povezana sa funkcijom koju obavlja. Mislim da samo treba sabrati 2 i 2. Ali za naše tužilaštvo to je viša matematika”, maratonac, 25.09.2012. 14:50:16

  Није истина да ми је породица запослена у државним институцијама. Ни једна од кћери није запослена ни у „министарству“ ни у „општини“ нити је на „буџету“. Двојица синова од моје браће, нису на буџетском новчанику. Један је напротив незапослен (иако је човјек који има породицу) само из једног разлога – јер носи исто име и презиме као ја. Не бих даље образлагао своју породицу. Цијеним да је то нешто свето, као и породица било ког другог човијека.

  Своју приватну фирму сам основао 1991. године. Грађевинац сам по струци, па је и логично што сам се опредјелио за ту врсту посла, али није тачно да је дјелатност фирме на било који начин повезана са пословима које сам радио у административној служби Града. Познато је да сам човјек који цијели свој живот ради најмање 12 сати дневно. Посљедњих година, како сам на мјесту начелника у Административној служби града, нисам имао времена да се посветим, како свом приватном животу, тако и предузећу. То се, наравно, одразило на пословање истога и готово зауставило раст које је имало до тада.

  Ако имате било каква питања, похвале, и увреде; слободно ме можете контактирати е-поштом или телефоном, које имате на мом сајту http://www.budimirbalaban.info/, такође на сајту имате и опцију да питање поставите јавно, наравно под анонимним идентитетом.

  Још ми остаје да вам поручим:

  Изађите на изборе 7. октобра и гласајте за људе у које имате повјерење, у које вјерујете да ће вам донијети промјену. Да ли ћу то бити ја или неко други, сами одлучите. У свему овом, једино добро је то, што имате право да изађете на изборе и исто тако анонимно, као што то радите и овдје, на овом порталу, кажете своје мишљење.

  Будите свјесни, а вјерујем да јесте, не гласајте за странку гласајте првенсвено за „људе“, а убјеђен сам да их још увијек има.
  Изађите на изборе и не дозволите да ваш глас буде злоупотребљен.

 13. ZORAN123, 26.09.2012. 17:45:19 [51633]
  Ne znam ništa o privatnom životu ovog čovjeka. Neću glasati za njega, jer sam nekom vec obecao

  Ali imam moralnu odgovornost da mu se ovako „anoniman“ zahvalim jer mi je jednom prilikom izasao u susret i pomogao, a ja mu nisam imao priliku reci „hvala“.

  Odmah nakon ovog komentara,drugi covjek ga vredja na osnovu prica koje se ‘sire’ po gradu i na osnovu utisaka po izrazu i izgledu lica…mislim da o moralnosti,postenju i inteligenciji ZORAN123 je suvisno bilo sta govoriti…
  U tome je problem nasih sugradjana…tako je lako izvredjati covjeka na osnovu prica koje se sire po gradu i po funkciji koju obavlja a cinjenice nisu bitne.Nemam namjeru braniti bilo koga,a izmedju ostalog za Balaban Budimira sam cuo i od covjeka iz jednog sela kojeg je Budimir,kao nacelnik,bez problema primio i saslusao njegove probleme mislim infrastrukturalne prirode a ja sam sam pokusavao doci na razgovor u kancelariju kod jednog nacelnika pa su mi rekli da ispunim vec otkucanu molbu za prijem…politicku scenu ne bi komentarisao niti me interesuje ali ako se nekad pojavi neko ko kvalitetno hoce radi svoj posao i ko je sa kvalitetnom biografijom i za koga se mogu cuti (IZ PRVE RUKE) moralne i pozitivne osobine,ne mora se odmah napadati i vredjati.
  Opet nemam nista protiv ako neko ima lose sopstveno iskustvo prema nekom pa to iznese ali vredjanje bez osnova i po pricama je van svake pameti.
  Na komentar za ovu temu sam se odlucio jer sam cuo da su ljudi imali pozitivna iskustva sa ovim covjekom a i zato jer sam protiv toga da se bilo ko blati na osnovu carsijskih prica iako je moguce da je taj neko stvarno vrijedan i cestit iako je nacelnik bilo kojeg odeljenja u skupstini grada ili bilo cega drugog.

 14. banjaluka051

  Samo oni koji ne poznaju rad i djela g. Budimira mogu na osnovu insinuacija, crta lica i sličnih (‘mjerodavnih’) stvari reći nešto ružno za tog čovijeka.

  U pravu si da je to JEDINI načelnik u administraciji grada koji je pristupačan i dostupan svakom čovjeku, kako onom iz centra grada tako i onom iz Kuljanja, Piskavice i bilo kog drugog mjsta.

  Ako pitate bilo kog radnika u Odjeljenju za komunalne, stambene i poslove saobraćaja čućete samo riječi hvale za tog čovijeka, jer ipak im je on pretpostavljeni, a rijetkost je da radnici toliko poštuju svog ‘šefa’.

  Raspitajte se malo prije nego donesete sud koji će te tek onako ‘nalupati’ ovdje.

  Ima još jedna stvar. Razumijem ja da su ljudi nezadovoljni i da napadaju sve od reda, ali to nije opravdanje da iz čiste dosade i ličnog nezaodovoljstva pljujete nekog ko to zaista nije zaslužio.

  Raspitajte se malo o g. Balabanu, pa onda donesite sud, ako vec sami ne znate.

 15. Ево ја те г Балабане нећу нападати, али ћу коментарисати неке делове твог горе обраћања.

  Многи господине нису имали прилику да 91 оснивају фирме, зна се где су били. Зна се ко су тада и тих година бавили се тзв.“бизмисом“ и оснивали „фирме“. Углавном, полуписмени ђилкоши, локални криминалци итд. Инжењери, доктори,честите газде, и домаћини су гинули и страдавали. Инжењер вам је до скоро гурао колица на БЛ пијаци, да би прехранио породицу.

  И да зло буде веће и дан данас је економија РС заснована на овим првима.(трговцима, шверцерима, шпекулантима…).

  Ви радите и по 12 сати. Наслушали смо се те демагогије, и од тзв. звучнијих имена од вас,( као раде људи и по 16, 18 сати дневно, убише се…), само ова „стока“ лијена неће да ради.
  И председник каже, да би му боље ишао „бизнис“, али ето изабрао је да се жртвује за народ и РС. Да се човек расплаче!

  Само, што ви више радите и више се жтрвујете, нама некако све горе. Ако вам је тешко „одморите мало“. Зашто се тако грчевито борите и кандидујете за „нови товар“ на своја нејака леђа, која тако здушно потурате за народ и државу?

  Међу вама нема државника, све голи политикант. Повлађујете народу са стотинак метара „оклагијом“ развученог асвалта, садите светлеће бандере и причате му како је то пут у светлију будућност…

  А да дрскост и безобразлук буде већи, тврди се у стилу „таман нам лепо кренуло, али ето дође ова несретна светска економсака криза“.:P

 16. Otvoriše… pardon, otvorismo i famoznu petlju. Pa naša je, šta? Uz koji pozajmljeni euro, no, i to je u redu, nije onih milijardu i nešto moralo da ode samo u proizvodnju i fabrike. Jeste, treba petlja, treba nam auto-put. Dobro je to uložen novac. Ulog za budućnost. Tačka.
  Je li tačka? Pa i nije. Ima toliko i toliko kilometara auto puta…i par petlji. Par petlji plus jedna. Moja petlja. Moja petlja me prosto tera da glasno pitam kolika je cijena po kilometru tog našeg auto-puta. Pritom, ne ulazim u priču o opravdanosti izgradnje tunela u ravnici, što se nama laicima bar tako čini. Zašto je toliko dugo trajala gradnja ako je auto-put prioritet i da li su izvođači radova isplaćivali plate i doprinose. Možda i jesu, možda i nisu. Ne znam za plate, ali znam za doprinose. Ili samo mislim da znam. Ne tvrdim ništa, samo glasno pišem o onome što čujem.
  Dobro, malo se igram svojom i našom nesrećom, čuo sam kolika je cijena izgradnje po kilometru. Pitam: je li ona u redu, ili nije. Ko će mi odgovoriti? Revizori? Tužioci? Hoće li neko ponoviti ovo pitanje dok nam neko ne odgovori kako se pravda toliki iznos? I gdje je most na Savi. Zar se projekcije izgradnje rade par dana prije izgradnje, pa se slučajno zanemario sitni detalj, kao što je most? Zar regionalna saradnja nije jedan od prioriteta u procesu evro-intregracija? Ili nam jednostavno ne treba most, kao ni mnogo toga, čekaćemo i guraćemo kao niža rasa u Gradišci, baš kao i do sada.
  Vratimo se na ponos našeg neimartsva. Kažu – Miletova petlja. Čovjek ima petlju. Ima, što jes’-jes’. Ali…imamo li i mi ostali petlju? Da pitamo gdje je naš novac utrošen, kako i zašto. Ponavljam: Sad imamo petlju, ali – imam li petlju?
  Petlja je petlja, ali ja za petlju imam PETLJU!

 17. ‘mico’

  е свака ти част за ПЕТЉУ што си рекао за петљу. Ако већ знаш да је то Милетова петља, а при том имаш петљу да кажеш за петљу, обрати се Милету, можда добијеш посао или ко зна шта, јер он воли те са петљом.

  Поезија ти је за чисту десетку, свака част…

  Само изгледа да си се упетљ`о и запетљо и да се у овом вијеку нећеш отпетљати.

 18. ЧЕСТИТАМ!

  Овим резултатима си показао да си ПРВИ ЧОВИЈЕК У ДНС-у, што се и знало, али није лоше и што си то доказао својим бројем бирача који су ти указали повјерење. Познавајући тебе знам да ћеш то повјерење цијенити. Још једном, искрене честитке и свако добро.

 19. Будо, каљу… Честитам ти на постигнутом успјеху… Драго ми је да си показао свима како те грађани поштују и надам се да ће остали у градској управи научити нешто од тебе а не само да гледају како да се окористе… Ти си помагао обичним људима који су ти то повјрење вратили, надам се да ћеш бити на „функцији“ коју заслужујеш и да нас „обичне људе“ нећеш заборавити…