Брод за абортус плови ка Мароку

Холандски „Брод за абортус“ запловио је ка Мароку у свом првом путовању ка једној муслиманској земљи, с циљем да пружи могућност абортуса женама чије је здравље угрожено, саопштио је организатор пројекта „Жене на валовима“. "Брод је кренуо. Не можемо још да откријемо мјесто и вријеме доласка. Очекујемо да ће тамо остати седмицу дана", рекла је […]

понедељак, октобар 1, 2012 / 20:27

Холандски „Брод за абортус“ запловио је ка Мароку у свом првом путовању ка једној муслиманској земљи, с циљем да пружи могућност абортуса женама чије је здравље угрожено, саопштио је организатор пројекта „Жене на валовима“.

"Брод је кренуо. Не можемо још да откријемо мјесто и вријеме доласка. Очекујемо да ће тамо остати седмицу дана", рекла је Ребека Гомпертс, оснивач холандске непрофитне организације "Жене на валовима" телефоном за АФП.

У већини арапских земаља абортус је забрањен осим ако је угрожено здравље жене. Према подацима мароканске владе, у земљи се дневно илегално изведе између 600 и 800 абортуса.

"Проблем је што се само око 200 случајева уради адекватно и то код жена које имају новац да плате", рекла је Гомпертс, напомињући да остале прибјегавају опасним методама због тога што не могу да плате одговарајућу здравствену његу.

Холандска организација наводи да ју је у Мароко "позвао" Алтернативни покрет за индивидуалне слободе (МАЛИ), локална група младих, како би се добила подршка за легализацију абортуса у земљи.

Одговор власти на иницијативу још увек није познат, док локални дневни лист Ал-Тајдид, гласило владајуће мароканске исламистичке партије, сумња да ће влада дозволити броду да уђе у мароканске воде.

Гомберт је признала да је "тешко предвидјети" реакцију Рабата, али је рекла да би сваки покушај блокирања посјете био "илегално" кршење слободе путовања и слободе изражавања.

"Схватам да неке религијске групе гледају на посјету као на провокацију. Али овде је ријеч о здрављу жена, то нема никакве везе с религијом".
За посљедњих 11 година брод "Жене на валовима" је посјетио Ирску, Португал, Пољску и Шпанију.

Свјетска здравствена организација процјењује да око 47.000 жена годишње широм свијета умре од нестручно обављених абортуса.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *