Брод: кршење Колективног уговора

БРОД – Радници Рафинерије нафте у Броду одржали су данас једночасовни штрајк упозорења у кругу предузећа са кога је од руководства Рафинерије затражено да престане да крши права радника загарантована Колективним уговором и Правилником предузећа. Радници су указали на бројне примјере кршења Колективног уговора, као што је умањење плата, накнада за топли оброк, као и […]

уторак, април 12, 2011 / 08:15

БРОД – Радници Рафинерије нафте у Броду одржали су данас једночасовни штрајк упозорења у кругу предузећа са кога је од руководства Рафинерије затражено да престане да крши права радника загарантована Колективним уговором и Правилником предузећа.

Радници су указали на бројне примјере кршења Колективног уговора, као што је умањење плата, накнада за топли оброк, као и неплаћање увећаних дневница за рад суботом и празницима.

Запослени траже враћање накнада за топли оброк на ранија примања, као и да рад суботом и празницима буде обрачунат повећањем од 50 одсто, како то предвиђају Колективни уговор и Правилник о раду.

Предсједник Синдикалне организације Рафинерије Данило Брочило рекао је да се од послодавца тражи да одмах измијени цијену рада са 141,50 КМ на 148 КМ.

"Садашња цијена рада базирана је на најнижој плати у Републици Српској из 2008. године када је она износила 320 КМ. Колективним уговором предвиђено је да најнижа цијене рада у Рафинерији износи 44 одсто од најниже плате у РС. Повећавањем плате повећавала би се и најнижа цијена рада у Рафинерији", истакао је Брочило.

Наводећи да је повећањем најниже плате у РС на 370 КМ повећана и цијена рада у Рафинерији на 148 КМ, Брочило је рекао да послодавац то није испоштовао, па и даље плате обрачунава по старој цијени.

Радници захтијевају од руководства предузећа да одустане од одлуке о једностраној методи линеарне примјене најнижих вриједности коефицијента, и да их усклади са степеном сложености посла унутар сваке групе сложености.

Радницима се на скупу није обратио нико од руководства предузећа, иако су запослени то захтијевали.

Ново окупљање најављено је за сриједу у 15.00 часова, а Брочило је рекао Срни да се врше притисци и да се радницима пријети да одустану од штрајка. "Поједницима се чак пријети и отказима", нагласио је Брочило.

Штрајк у Рафинерији подржао је и Удружени синдикат енергетике Републике Српске.Оставите одговор