Бритиш петролеум одговоран за еколошку катастрофу у Мексичком заливу

Америчке власти саопштиле су данас у новом извјештају да су погрешни потези, слабо руковођење и лош квалитет цемента "Бритиш петролеума" (БП) и његових пословних сарадника одговорни за највеће нафтно загађење океана у историји САД. БП сноси највећу одговорност за безбједност нафтних бушотина, док је компанија "Трансокеан" одговорна за безбједност на раду, наводи се у извјештају […]

среда, 14 септембра, 2011 / 22:15

Америчке власти саопштиле су данас у новом извјештају да су погрешни потези, слабо руковођење и лош квалитет цемента "Бритиш петролеума" (БП) и његових пословних сарадника одговорни за највеће нафтно загађење океана у историји САД.

БП сноси највећу одговорност за безбједност нафтних бушотина, док је компанија "Трансокеан" одговорна за безбједност на раду, наводи се у извјештају агенције за океанске енергетске операције и регулативе.

БП је покушао да уштеди вријеме и новац на уштрб безбједности, док је "Трансокеан" наставио да обавља послове иако је опасност била евидентна, пише у документу.

Од експлозије на нафтној бушотини "Дипвотер хорајзон" у Мексичком заливу, у априлу 2011. године, погинуло је 11 радника, а из оштећене цијеви излило се четири милиона барела нафте.

Дописници јављају да би извјештај америчке федералне агенције могао да укаже на правац евентуланих тужби које би против БП-а и осталих могла да поднесе администрација САД.

У извјештају се наводи да је катастрофа "била резултат лошег односа према ризицима, измјена у посљедњем тренутку, неуважавања критичних индикатора, неадекватног реаговања и недовољне обучености одговорних компанија и појединаца за ванредне ситуације".

Агенција је оптужила компанију "Халибуртон" да је за потребе затварања бушотине произвела цемент лошег квалитета.

"Халибуртон" и БП већ су укључени у правни окршај у вези са тиме ко је одговоран за цементирање бушотине уочи експлозије.

За затварање бушотине Макондо и уклањање нафтне мрље послије несреће била су потребна три мјесеца.