Бритиш петролеум: Очекујемо убрзан пад потражње за нафтом

Према најновијој анализи Бритиш петролеума, нафту ће практично замијенити чиста електрична енергија, а пандемија тај процес само убзава, преноси Гардијан.

среда, 16 септембра, 2020 / 12:17

"Наша визија о енергетској будућности свијета је се променила због утицаја пандемије КОВИД-19 и веће борбе против климатских промјена. Биљежи се велики пад потражње за нафтом. Прелазак на обновљиве изворе енергије могао би да се убрза ако државе одлуче да инвестирају у еколошки економски опоравак од пандемије", изјавио је Спенсер Дејл, главни економиста у Бритиш петролеуму.

Најновије анализе те компаније, указују да је рекордна потражња за нафтом можда већ достигла свој врхунац и да се суочава са највећим падом у посљедњих неколико деценија.

Додаје се да се потражња за нафтом можда никада нец́е у потпуности опоравити од утицаја пандемије коронавируса, а и так пад потражње могао би да достигне рекорде.

Према тим процјенама, нафту ће замијенити чиста електрична енергија коју производе вјетроелектране, хидроелектране и соларни панели.

Разлог за то види се у чињеници да је раст производње обновљиве енергије обара све досадашње рекроде.

Потражња нафте је иначе свој врхунац достигла прошле године, а за наредних 30 година, наводе се три могућа сценарија.

У једном од њих, који не предвиђа убрзање борбе против климатских промјена, потражња за нафтом остаје слична као 2019, све до пада 2035.

Извjештај је иначе потврдио упозорење независних експерата, да ће пандемија покренути пад потражње за нафтом.

"Извјештај ће нам помоћи да боље разумијемо промјене на пољу потражње енергије и да у наредних тридесет година развијамо планове и постанемо компанија која ће производити енергију која ће ослобађати минималне количине CО2”, рекао је извршни директор Бритиш петролеума, Бернард Лонеи.

Главни дио извјештаја говори о паду потражње за нафтом у износу од 55 одсто до 2050. године.

Он је у складу са Париским климатским споразумом који ограничава раст глобалног загријавања на 2 степена Целзијуса у односу на период прије индустријализације.

Други дио извјештаја, у којем се намјерава ограничење глобалног загријавања на 1,5 степена Целзијуса, предвиђа пад потражње за нафтом за 80 процената у истом том периоду.

Бритиш петролеум је у августу најавио да ће осам пута повећати инвестиције у чисту енергију до 2025. и десет пута до 2030.

Истовремено планира самањење производње фосилних горива за 40 одсто у односу на 2019. годину.