Британски падобранци због оргија не иду на вјежбу у БиХ

Заповједник британске војске генерал Сир Патрик Сандерс одлучио је данас да не пошаље британске падобранаце на Балкан у оквиру годишњег распоређивања НАТО снага након што су се појавили снимци оргије у војној касарни Мервил у Колчестеру у Есексу.

недеља, 19 јуна, 2022 / 21:45

"Моја порука војсци је јасна, наша лиценца за дјеловање је заснована на повјерењу и морамо да се држимо највиших стандарда. Такво понашање је неприхватљиво, корозивно и штетно по репутацију војске", навео је Сандерс у писму британским генералима и командантима.

Он је додао да није вољан да "ризикује мисију или репутацију британске војске"слањем падобранаца у иностранство, преноси Гардијан, позивајући се на писање Тајмса.

Овог мјесеца се испоставило да је осам падобранаца из 16. ваздушно-јуришне бригаде стављено под полицијску истрагу након што су снимљени како учествују у оргији са женом цивилом у касарни Мервил у Колчестеру у Есексу, док је десетине других гледало.

Иако је утврђено да није почињен злочин, јер је, по наводима војне полиције, жена добровољно пристала да учествује у оргији Сандерс је оцијенио да је та активност могла бити протумачена као "понижавање жена" и да је у супротности са војним вриједностима и стандардима, наводи Гардијан.

Британски лист наводи да се вјерује да је жена прокријумчарена у касарну чак 31 пут за пет мјесеци и додаје да је инцидент услиједио након низа других случајева лошег понашања војника током војне вјежбе у Сјеверној Македонији на којима су британске снаге биле у мају ове године.