Британски министар одбране поднио оставку – опет сексуално уземиравање

Британски министар одбране Мајкл Фалон поднио је данас оставку, након што су се појавиле оптужбе о његовом непримјереном сексуалном понашању.

четвртак, 2 новембра, 2017 / 02:02

Он је у писму, упућеном британској премијерки Терези Меј, објаснио да оставку подноси јер његово претходно понашање није било у складу са високим стандардима које позиција министра одбране прописује.

– Бројне оптужбе појавиле су се против посланика британског Парламента, а у претходних неколико дана и у вези са мојим пређашњим понашањем. Многе од тих оптужби биле су лажне, али прихватам чињеницу да сам у прошлости пао испод високог стандарда захтјеваног од Оружаних снага које имам част да представљам – написао је Фалон у писму које је објавио Кабинет британске премијерке, преноси Ројтерс.

Она је у одговору захвалила Фалону на "дугој и импресивној министарској каријери”.

– Цијеним карактеристично озбиљан начин на који си размотрио свој положај и, посебно, примјер који желиш да пружиш мушкарцима и женама у војној служби, као и другима -написала је она у писму.

Фалон се почетком недеље извинио због инцидента из 2002. године када је ставио руку на кољено једне политичке новинарке, али није испитиван због тог инцидента.

Ради се о једном од све већег броја случајева у којима су британски политичари и особље парламента оптужени за сексуално узнемиравање.

Премијерка Тереза Меј је сазвала састанак лидера своје партије како би разговарали о томе и затражила да правила понашања посланика буду пооштрена.

Мејова је, такође, наредила да се истраже оптужбе против њеног де факто замјеника Демијана Грина, за кога се тврди да је 2015. године додирнуо кољено књижевнице Кејт Малтби и касније јој слао неприкладне поруке.

Грин је демантовао све оптужбе, а Мејова је наредила секретару свог кабинета Џеремију Хејвуду да "установи чињенице и извијести је о томе што је пре могуће”.