Британска нуклеарна подморница у јужном Атлантику

Аргентински министар спољних послова Ектор Тимерман оптужио је Велику Британију за слање подморнице опремљене нуклеарним оружјем у јужни Атлантик, након што је Аргентина уложила званичну притужбу УН у вези са спором око Фокланда. Тимерман је рекао на конференцији за новинаре у сједишту УН у Њујорку да Британија "милитаризује регион", понављајући оптужбе аргентинског предсједника Кристине Фернандез […]

субота, 11 фебруара, 2012 / 10:21

Аргентински министар спољних послова Ектор Тимерман оптужио је Велику Британију за слање подморнице опремљене нуклеарним оружјем у јужни Атлантик, након што је Аргентина уложила званичну притужбу УН у вези са спором око Фокланда.

Тимерман је рекао на конференцији за новинаре у сједишту УН у Њујорку да Британија "милитаризује регион", понављајући оптужбе аргентинског предсједника Кристине Фернандез де Кирчнер почетком седмице.

Он је затражио од Лондона да потврди локацију подморнице у региону, јавља Би-Би-Си.

"Аргентина има информацију да су Британци у складу се недавним распоређивањем на Фокландима послали нуклеарну подморницу која може да преноси нуклеарно оружје у у јужни Атлантик", рекао је Тимерман.

Тимерман је дошао са мапама и фотографијама генералном секретару УН, предсједавајућем Савјета безбједности и медијима.

Према његовим ријечима, Британија доноси ново усавршено оружје на југ Атлантика и послала је нуклеарну пордморницу у зону у којој је забрањено нуклеарно оружјел. Он је додао да је то директна пријетња регионалној безбједности.

Он је додао да је ријеч о подморници из класе "Вангард", групе која преноси нуклеарне пројектиле "Тридент".

Британски званичници рекли су да су оптужбе за милитаризацију "апсурдне".

Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је раније обје стране да избјегну "ескалацију" тензија око Фокландских острва.

Двије земље биле су у рату 1982. године око ове британске прекоморске територије.

Британски амбасадор Марк Лајал Грант рекао је да аргентинске оптужбе представљају ескалацију рекавши да неће рећи локацију британских нуклеарних подморница, осим да су у међународним водама.

Он је додао да спор око Фокланда није у вези са суверенитетом већ са самоопредјељењем, односно острвљани морају сами да одлуче о својој судбини, а они желе да остану британски.

Грант је одбацио оптужбе да Британија милитаризује ситуацију као "очигледно апсурдну".

"Прије 1982. године било је минимално војно присуство Британије на Фокландима", рекао је он, додајући да је само зато јер је Аргентина илегално извршила инвазију на Фокланде 1982. године Лондон био присиљен да повећа војно одбрамбено присуство у региону и ту се ништа није промијенило посљедњих мјесеци и година.

Грант је рекао да је генерални секретар УН Бан Ки Мун најавио да ће разговарати са Британцима о притужбама Аргентине.

Почетком 1960-тих година прошлог вијека потписан је споразум према којем је забрањено нуклеарно наоружање у региону Латинске Америке и Кариба.