Британија се противи банкарској унији ЕУ

Иако су лидери Европске уније на последњем самиту у јулу усвојили план изградње свеобухватне економске уније, настојећи да превазиђу трогодишњу дужничку кризу еврозоне, већ тада је било јасно да ће детаљи тог плана довести еврозваничнике у ћорсокак. Прва тачка плана, банкарска унија, требало би да се спроведе у живот већ почетком 2013. године, с тим […]

петак, 17 августа, 2012 / 07:54

Иако су лидери Европске уније на последњем самиту у јулу усвојили план изградње свеобухватне економске уније, настојећи да превазиђу трогодишњу дужничку кризу еврозоне, већ тада је било јасно да ће детаљи тог плана довести еврозваничнике у ћорсокак.

Прва тачка плана, банкарска унија, требало би да се спроведе у живот већ почетком 2013. године, с тим што би приједлоге о раду нове структуре Еврокомисија требало да представи у септембру.

Према документима до којих је дошла њујоршка агенција Блумберг, постоје два прилаза структури банкарске уније.

Концепција „великог брата” предвиђа да ЕЦБ не само доноси значајне стратешке одлуке већ и да свакодневно контролише све банке Европске уније. Ову идеју лобирају званичници који раде на новим финансијским прописима ЕУ.

Британија, међутим, подржава концепцију „лаког додира”, сходно којој ЕЦБ остаје најважнији орган у доношењу одлука у еврозони, али се свакодневна контрола препушта националним централним банкама.

Званичници ЕУ предвиђају да под надзор ЕЦБ прве долазе велике банке, које су већ добиле државну помоћ, али Велика Британија сматра да би у прву групу требало укључити од 100 до 150 банака, с тим што би се остале постепено прикључиле за три године уколико ванредни догађаји не приморају ЕЦБ да се умеша раније.