Британија се повлачи из Авганистана раније него што је планирано?

Британија би могла раније да повуче војнике из Авганистана него што је планирано, док команданти ревидирају број трупа које су потребне локалним снагама у борби против талибана, рекао је британски министар одбране Филип Хамонд. Хамонд је у интервјуу за данашњи "Гардијан" подсјетио да Британија треба да повуче 500 војника до краја наредне године, остављајући 9.000 […]

петак, 14 септембра, 2012 / 10:18

Британија би могла раније да повуче војнике из Авганистана него што је планирано, док команданти ревидирају број трупа које су потребне локалним снагама у борби против талибана, рекао је британски министар одбране Филип Хамонд.

Хамонд је у интервјуу за данашњи "Гардијан" подсјетио да Британија треба да повуче 500 војника до краја наредне године, остављајући 9.000 који ће помоћи авганистанским снагама безбједности, али да постоји могућност повлачења већег броја трупа наредне године.

"Прије шест мјесеци добили смо поруку са терена да морамо да останемо што дуже са свим расположивим снагама. Сматрам да је ситуација сада измијењена и да су они сада флексибилнији", рекао је Хамонд.

Он није улазио у детаље, истичући да још није донесена одлука о убрзаном повлачењу трупа. Како је планирано, највећи дио британских војника треба да се врати кући до краја 2014.

"Сматрам да је дошло до неких измјена у вези са бројем војника – колико их је заиста потребно", рекао је Хамонд.

Он је додао да се мишљење војске мијења, јер су команданти изненађени способношћу Авганистанаца да сами преузму на себе лавовски дио у борби са талибанима.

Хамонд је истакао да се поправља безбједносна ситуација у провинцији Хелманд, на југозападу Авганистана, гдје су већином стационирани британски војници, након крвавих сукоба и погибије више од 20 британских војника посљедњих мјесециОставите одговор