Британија: Легализована оплодња из три ДНК

Доњи дом британског парламента данас је прихватио закон, којим је приликом вјештачке оплодње дозвољена употреба ДНК двије жене и једног мушкарца ради спречавања преношења генетских болести.

среда, 4 фебруара, 2015 / 17:22

Овим је Велика Британија фактички постала прва земља у свијету која је легализовала овај медицински поступак, чији је циљ да се избјегне преношење потенцијално смртоносних болести на потомство.

За закон су гласала 382 посланика, а 128 их је било против. Закон треба још да буде усвојен у Дому лордова, али се гласање предвиђено за 23. фебруар, сматра формалношћу.

Жене, које би жељеле да се подвргну третману зачећа према овом закону, мораће претходно да затраже дозволу британске агенције за биоетику – Агенције за људску фертилизацију и ембриологију.

Процедура подразумијева да се модификована ДНК ин витро методом комбинује са ДНК двоје родитеља, чије су митохондрије здраве.

Очекује се да прве бебе, зачете комбинацијом ДНК двије жене и мушкарца, буду рођене већ у јесен 2016. године.

У Великој Британији се сваке године роди 125 беба са митохондријалном дисфункцијом која се преноси преко мајке.

Међутим нови закон, за који његови заговорници истичу да представља значајан напредак, није наишао на опште одобравање ни у научној заједници, ни у друштву.

Противници сматрају да иде превише далеко у смислу генетске модификације и да отвара Пандорину кутију селективног зачећа.0 КОМЕНТАРА

  1. A šta će nam ta vantelesna oplodnja? Treba uvesti porez na drugo, treće i svako sledeće dete. Zar ne vidite da je sve na ulici i sve na izumiranje. Srbija ima duplo više stanovništa i populacije nego što ima privrednog sistema, neće se večito dizati krediti za izdražavanje populacije, da parazitira i ništa ne radi.
    Jedino rešenje je Porez na drugo i svako sledeće dete i tim novcem isplatiti sve nezaoposlene na birou. Pa ko hoće da uvećava prekobrojnu populaciju neka plati.
    Naučno je dolazano po demografskim diferencijalnim modelima koji opisuju rast populacije, da je prosek dvoje dece jako veliki porast populacije. Jer kada dece odrastu i dođu na biro roditelji su još tu živi, pa još dožive i unuke što dodatno uslošnjava problem rasta populacije, koji opisuju parciajlne diferencijalne jednačine modela Sergeja Kapice
    Za sada balans onima koji imaju prekobrojni decu drže samo oni koji nemaju decu jer im je život uništen, jer su proterani na biro. Dakle onim koji nemaju decu treba dati nacionalnu penziju jer, sprečavaju demogrsfsku ekspozliju.
    Nsma je hitno potreban poreza na drugo, treće i svako sledeće dete. A ne da pojedinca koji ne razumije demografiju samostalno odlučuje koliko će dece imati. Trenutno ne znam okao da se izbrorimo sa ovolikom populacijom. Balans protiv demografske eksplozije drže oni koji nemaji ni jedno dete.