Британци се повукли из Авганистана

Посљедња британска војна база у Авганистану предата је на управу авганистанским снагама безбједности, чиме су завршене борбене операције Велике Британије у овој земљи. Британска застава скинута је у кампу "Бастион", док је сусједни амерички камп "Ледернек" предат под контролу Авганистана. Британске трупе ушле су у Авганистан 2001. године, а званичан број погинулих британских војника је […]

недеља, 26 октобра, 2014 / 12:15

Посљедња британска војна база у Авганистану предата је на управу авганистанским снагама безбједности, чиме су завршене борбене операције Велике Британије у овој земљи.

Британска застава скинута је у кампу "Бастион", док је сусједни амерички камп "Ледернек" предат под контролу Авганистана.

Британске трупе ушле су у Авганистан 2001. године, а званичан број погинулих британских војника је 453, од којих је 108 погинуло само 2009. године, која се сматра најтежом годином.

На врхунцу рата 2009. године 10.000 британских војника било је у кампу "Бастион", а на југу Авганистана 137 патролних база, наводи Би-Би-Си.

У Авганистану је било укупно распоређено 140.000 британских војника, док укупни оперативни трошкови износе 19 милијарди фунти.

Само мали број особља остаће у земљи и наредне године у војној академији у Кабулу коју води Велика Британија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *