Британци нуде азил Зеленском, желе украјинску владу у егзилу

Велика Британија биће спремна да пружи сву неопходну подршку и азил члановима украјинске администрације и предсједнику Володимиру Зеленском, уколико донесу одлуку да напусте ту земљу, рекао је данас британски премијер Борис Џонсон.

четвртак, 24 фебруара, 2022 / 22:01

-Наравно да смо спремни да пружимо сву потребну подршку, логистичли или било коју другу. Британија је то увијек чинила са администрацијама у егзилу. Управо сам то јутрос Зеленском рекао уколико њему и влади буде потребно уточиште – истакао је Џонсон у обраћању посланицима британског парламента.

Џонсон је одговарао на питање да ли би украјинска влада у егзилу могла да ради у Британији, уколико би војска била поражена током сукоба са оружаним снагама Руске Федерације.

– Посвећени смо заштити мира, стабилности и међународног права. Јединствени смо у нашој подршци народу Украјине и њеној демократски изабраној влади. Спремни смо да пружимо хуманитарну помоћ за ублажавање патњи, укључујући избјеглице и расељена лица, патњи које ће бити резултат руске агресије- саопштено је из Лондона.