Британци масовно фолирају тровање храном у Шпанији због одштете

Шпански хотелијери суочавају се ове године са епидемијом лажних пријава британских туриста о тровању храном у нади да ће добити новчану надокнаду што може да значи милионе еура губитка за туризам у Шпанији, јавила је агенција Франс прес.

понедељак, 31 јула, 2017 / 17:47

Угоститељи у Шпанији су пред навалом лажних пријава прибјегли и приватним детективима како би открили преваре.

Предсједник шпанске федерације угоститеља Рамон Есталеља изјавио за Франс прес да је током сезоне 2016. и 2017. године, која још није завршена, поднијето више од 10.000 пријава док их је било 600 у претходно туристичкој сезони.

Британско удружење путничких агенција је са своје стране покренуло кампању "Стоп лажним пријавама о болести" жалећи се да ће на крају сви платити цијену таквих превара.

То удружење је навело да је у посљедње три године број пријава британских туриста који бораве у иностранству порастао за чак 500 одсто. Тај фенонем погађа и друге дестинације, попут Турске.

Есталеља је рекао да је 90 одсто пријава у Шпанији лажно, а највећи број пријава долази од британских туриста који су најбројнијих страни посјетиоци. Прошле године је Шпанију посјетило 16 милиона Британаца.

Стручњаци сматрају да феномен лажних пријава о тровању храном првенствено долази због закона о заштити потрошача у Великој Британији према којем није потребно љекарско увјерење као доказ, а постоји и рок од три године за подношење пријаве.

Есталеља је оцијенио да би и други страни туристи вјероватно исто поступали да у њиховом земљама постоји закон сличан оном у Великој Британији.

Шпански хотелијери су се због тога недавно састали са представницима британске амбасаде у Мадриду након чега је Форин офис упозорио грађане да ће судски бити гоњени уколико се открије да су поднијели лажну пријаву да би добили новчану надокнаду.



Оставите одговор