Бриселско латиничење: Лицем у лице је сувише безлично у релацији Додик – Хан?

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се у Бриселу са потпредсједницом Европске комисије и високом представницом ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федериком Могерини и комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

понедељак, 4 марта, 2019 / 02:13

Негдје на крају овог саопштења, у којем се Додик залаже за приступање савезу који уводи санкције Русији и произвео је грађански рат у Украјини, уз васкрс неонацистичких дружина типа Стјепан Бандера (нешто као комбинација Секуле Дрљевића и Анте Павелића) стоји и оваква реченица:

По завршетку овог састанка одржан је и têtе-à-têtе сусрет предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и комесара Јоханеса Хана.

Посезање за француским као језиком "кор дипломатик", крајње је комично и понижавајуће, али неко и за то прима плату. И то иде са кољена на кољено, а наш језик је све бједнији и бједнији. Образ уз образ вуче сувише на Драгана Николића и Милену Дравић, док би "у четири ока" било сувише растаљујуће, некако недостојно пута у Брисел гдје се, јел’те, парла вранцузки…

А растаљивање и јесте.

Саопштење о Јовану Ханџији даље без интервенција

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је информисао високу представницу ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерику Могерини и комесара за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана да су, кроз систем координације процеса европских интеграција у Босни и Херцеговини, комплетирани одговори на додатних 655 питања из Упитника Европске комисије.

"Позитивно мишљење Европске комисије, као и одлука Савјета ЕУ о стицању кандидатског статуса у што скоријем року дали би снажан подстрек провођењу свих неопходних реформи и испуњавању критеријума за чланство у Европској унији", рекаоје предсједавајући Додик.

Висока представница ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини и комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан су поздравили уједначен став и договор свих нивоа власти у процесу комплетирања одговора на додатна питања.

У том контексту, позвали су политичкеактере у БиХ да позитивну атмосферу искористе за наставак и убрзање провођењареформских мјера.

Поновили су снажну подршку и посвећеност процесу европских интеграција БиХ и позвали Предсједништво БиХ, да настави предано радити на европском путу земље. Предсједавајући Додик се захвалио на континуираној подршци и помоћи БиХ у процесу европских интеграција, за које постоји апсолутни консензус свих релевантнихполитичких фактора. Информисао је саговорнике о политичкој ситуацији у БиХ, теизразио очекивања да ће ускоро доћи до потпуне имплементације изборних резултата, односно формирања власти и на нивоу БиХ.

По завршетку сусрета предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик уручио је одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије комесару за европскуполитику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесу Хану. По завршетку овог састанка одржан је и têtе-à-têtе сусрет предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и комесара Јоханеса Хана.