Брисел: Србијо ријеши питање азиланата!

Питање азиланата и имиграната из Африке мучи Европу, а чланице ЕУ немају заједничко рјешење. Брисел озбиљно упозорава Србију да што прије ријеши питање азиланата или слиједе нове мјере визном режиму. Механизам привремене суспензије биће тема европских званичника на састанку у јуну. Земље чланице Европске уније подијељене су око начина како ријешити проблеме илегалних имиграната и […]

петак, мај 13, 2011 / 17:39

Питање азиланата и имиграната из Африке мучи Европу, а чланице ЕУ немају заједничко рјешење. Брисел озбиљно упозорава Србију да што прије ријеши питање азиланата или слиједе нове мјере визном режиму. Механизам привремене суспензије биће тема европских званичника на састанку у јуну.

Земље чланице Европске уније подијељене су око начина како ријешити проблеме илегалних имиграната и прекограничног криминала. На састанку Савјета за унутрашње послове и правосуђе, поједине државе су тражиле поновно успостављање контроле унутрашњих граница, чему се друге чланице противе.

Иако је изгледало као далека историја, многи су се уплашили да ће гранични прелази, који су постојали прије увођења Шенгена, постати реалност.

Укидање граничних контрола у ЕУ почело је прије скоро 30 година, у међувремену је шенгенска зона слободног кретања нарасла на 25 чланица, од Грчке до Исланда.

Прилив имиграната из Туниса и Либије запријетио је да ствари врати уназад. Послије захтјева Италије и Француске да се омогући лакше враћање контрола у случају потребе, стигла је вијест да ће Данска појачати царинску контролу на границама.

"Не уводимо контролу пасоша, већ само царинску контролу због појачаног прекограничног криминала, као што је већ урађено и у неким другим земљама Шенгена", рекао је Сорен Пинд, дански министар за имиграцију и избјеглице.

Док министри расправљају о могућим корекцијама Шенгена, из Брисела стижу нова упозорења Србији да мора да учини више на заустављању тзв. "лажних азиланата".

"Свједоци смо таласа азиланата из Србије и Македоније у Белгију, Шведску, Луксембург и друге земље. Зато мислим да власти у Србији једноставно не раде довољно", рекла је посланица Европског парламента Тања Фајон.

Захтеви за азил без основа Фајонова сматра да власти у Србији морају да спријече људе да у атмосфери страха од имиграције траже азил без основа. Према њеним ријечима, ситуација је врло опасна, јер доводи у питање визну либерализацију.

Дипломатски извор из Савјета министара ЕУ за РТС поновио је сличну оцјену – ситуација је озбиљна и крајње је вријеме да власти учине више како неколико хиљада људи не би угрозило слободно путовање за све.

Европска комисија ће почетком јуна представити извјештај о визној либерализацији, али ће уједно, на ранији захтјев Француске и Холандије, предложити механизам за суспензију "бијелог шенгена" у случају потребе.

Ив Паску из Центра за европску политику рекао је да је то је први пут да се предлаже механизам за поновно увођење визе за земље којима су оне већ укинуте.

"То се раније није догодило, што значи да је ово питање очито веома осјетљиво и да ће бити на столу ЕУ лидера", рекао је Паску.

Иако ће механизам привремене суспензије бити на столу у јуну, званичници кажу да ће до усвајања проћи још много времена – уз наду да на Србију никада неће ни бити примјењен.

                                                                                                                                                   Извор: РТСОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *