Брисел критикује Њемачку због затварања атомских централа

Њемачка влада мора много боље него до сада да усаглашава своју енергетску поллитику са партнерима у Европској унији, препоручио је европски комесар задужен за енергетска питања Гинтер Етингер. У интервјуу пословном листу "Ханделсблат", Етингер је истакао да је скидање са мреже осам атомских централа у Њемачкој било још мање-више прихватљиво за остале земље ЕУ, али […]

среда, 17 августа, 2011 / 10:23

Њемачка влада мора много боље него до сада да усаглашава своју енергетску поллитику са партнерима у Европској унији, препоручио је европски комесар задужен за енергетска питања Гинтер Етингер.

У интервјуу пословном листу "Ханделсблат", Етингер је истакао да је скидање са мреже осам атомских централа у Њемачкој било још мање-више прихватљиво за остале земље ЕУ, али да Берлин нема право једнострано да угаси осталих девет нуклеарки.

Европски комесар је упозорио Берлин да је у обавези да надокнади атомску енергију енергијом из других извора, као и да објасни својим партмерима у ЕУ "на који начин ће то урадити".

Закон о одустајању од атомске енергетике од 2023. године, који је до сада прошао све немачке инстанце, предсједник Њемачке Крисијан Вулф је потписао 1. августа. Раније овај закон су усвојили Бунденстаг и Бундесрат, подсјећа агенција Ројтерс.

Према новом закону, осам атомских централа, већ искључених са мреже, више неће обновити рад. Њемачка Федерална агенција за енергетску мрежу до септембра би требало да одлучи да ли ће једну од тих нуклеарки оставити у режиму приправности до 2013. године за случај несташице струје. Осталих девет атомских централа би требало постепено да се затвори до краја 2022. године.