БРИКС ће формирати своју развојну банку

Пројекат БРИКС на формирању Развојне банке благовремен је и остварљив, изјавили су експерти за "Глас Русије” уочи састанка лидера Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке у Њу Делхију. Прва од земаља БРИКС са иницијативом формирања сопствене Развојне банке ове организације иступила је Индија – приједлог је дат на састанку министара финансија и шефова централних […]

субота, 24 марта, 2012 / 17:52

Пројекат БРИКС на формирању Развојне банке благовремен је и остварљив, изјавили су експерти за "Глас Русије” уочи састанка лидера Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке у Њу Делхију.

Прва од земаља БРИКС са иницијативом формирања сопствене Развојне банке ове организације иступила је Индија – приједлог је дат на састанку министара финансија и шефова централних банака БРИКС у Мексику.

“Партнери су идеју подржали, додавши да је потребна детаљна разрада. Нова банка је логичан и благовремени корак који ће омогућити формату БРИКС да стекне јасније институционалне форме”, сматра руководилац Центра за политичка истраживања Економског института РАН Борис Шмељов.

Увећање трговинско-економске сарадње у оквиру БРИКС има потребу за банкарском подршком.

“У тим условима формирање централне банке сасвим је оправдано. То ће омогућити да се упрости процедура плаћања међусобних трговинских испорука, да се економске везе учине ефикаснијим”, рекао је Шмељов.

На самиту БРИКС у Њу Делхију 28. и 29. марта учесници намјеравају да размотре иницијативу Кине о увећању међусобног кредитирања у јуанима. Ради тога кинеска Развојна банка припремила је за потписивање са партнерима меморандум о узајамном разумјевању.

Лидери БРИКС договорили су раније о преласку обрачунавања у интерним трговинским односима у националним валутама.