Брејвик: Признајем, али нисам крив

Антимуслимански милитант Андерс Беринг Брејвик, који је убио 77 особа у нападима у Норвешкој 22. јула, признао је данас пред судом у Ослу да је извршио масакр, али није желио да се изјасни кривим. "Признајем дјело, али се не изјашњавам кривим", изјавио је Брејвик пред судом. Андерс Беринг Брејвик рекао је да не признаје суд, […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 17:45

Антимуслимански милитант Андерс Беринг Брејвик, који је убио 77 особа у нападима у Норвешкој 22. јула, признао је данас пред судом у Ослу да је извршио масакр, али није желио да се изјасни кривим.

"Признајем дјело, али се не изјашњавам кривим", изјавио је Брејвик пред судом.

Андерс Беринг Брејвик рекао је да не признаје суд, који се налази само два блока од мјеста гдје активирао импровизовану бомбу, а затим убио 69 људи у љетном кампу Лабуристичке партије.

"Ја сам војни командант у Норвешком покрету отпора и Витезова темплара Норвешке. Што се тиче надлежности суда ја се томе противим, јер сте добили мандат од организација које подржавају идеологију мржње и јер подржава мултикултурализам", рекао је Брејвик.

Брејвик је покушао да се обрати преживјелима и породицама жртава, али је суд то одбио. У међувремену, пред судом се окупила мања група демонстраната носећи транспарент на коме је писало "Не дозволите фашистима говорнице".

Ово је била прва прилика за медије, преживјеле и родбину, да чују 32-годишњег Брејвика како се јавно обраћа.

Ово је четврто појављивање Брејвика пред судом, који је донио одлуку о продужењу притвора. Он ће, највјероватније, остати у затвору доке не почне суђење, вјероватно у првој половини наредне године.

Око 120 људи примљено је у судницу, док се стотине других окупило у другим просторијама суда у којима су инсталирани монитори.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *