Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу

Британија је упутила два морнаричка патролна чамца код британског острва Џерзи у Ламаншу, након што је Француска најавила могућност да би могла да прекине испоруку електричне енергије острву ако њеним рибарима не буде одобрен пуни приступ британским водама.

среда, 5 маја, 2021 / 23:10

Премијер Борис Џонсон обећао је "непоколебљиву подршку" острву након што је разговарао са званичницима Џерзија о могућности француске блокаде.

Џонсон је нагласио хитну потребу за деескалацијом тензија, рекао је његов портпарол, додајући да као мјеру предострожности Британија шаље два патролна брода да надгледају ситуацију.

Раније је француски министар за мора Аник Жирардин рекла да је била "згађена" када је чула да је Џерзи издао 41 дозволу са једнострано наметнутим условима, укључујући вријеме које француски рибарски бродови могу да проведу у тим водама.

Она је подсјетила да у споразуму о Брегзиту постоје мјере одмазде и да су они спремни да их употријебе.

"Што се тиче Џерзија, подсјећам вас на испоруку електричне енергије дуж подводних каблова. Иако је то за жаљење спремни смо то учинити", рекла је она, говорећи о прекиду испоруке струје.

Са 108.000 становника, Џерзи увози 95 одсто електричне енергије из Француске, а дизел генератори и гасне турбине пружају резерву.

Ово острво налази се 23 километара од сјеверне француске обале и 140 километара јужно од британске.

Министар за спољне односе Џерзија Јан Горст рекао је да ово острво издаје дозволе у складу са одредбама споразума о односима након Брегзита, а да они предвиђају да свака нова дозвола зависи од времена које је брод провео у тим водама прије Брегзита.

"Ми улазимо у нову еру и потребно је вријеме да се сви прилагоде", рекао је он.