Брегзитом им јача надлежност: Суд у Лондону се бави Пахомијем и Качавендом?

Високи суд у Лондону завео је половином јануара шест тужби против Српске православне цркве (СПЦ) због педофилије, потврдио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) адвокат Младен Кесар, који заступа оштећене.

четвртак, јануар 24, 2019 / 14:37

"Даљи кораци су да тужена страна треба да одговори на тужбу. Онда ће суд одредити како ће се парница водити. То може бити на неки начин прекинуто или промијењено од тужитеља и туженика, тако да они могу поднијети суду захтјеве за разне процедуралне радње и то ће одредити начин на који ће парница бити вођена", рекао је Кесар.

Према његовим ријечима, има још људи који су заинтересовани да поднесу тужбе, али је правни тим одлучио да води предмет са мањим бројем тужилаца.

"Мислимо да је лакше водити предмет овако без уплитања великог броја људи, који се на крају крајева могу касније укључити уколико буде потребе и када процијенимо да је то неопходно", каже Кесар.

РСЕ је у марту прошле године објавио да су против СПЦ-а најављене три тужбе пред Високим судом у Лондону. У међувремену су додате још три тужбе, а СПЦ је, према Кесаровим ријечима, одговорила само на поједине наводе у најави тужбе.

"Чекали су, па су одговорили на прве четири заједно. На пету нису одговорили, а шесту су скроз игнорисали, рекли су да имају разлоге због којих не желе да одговоре. Они се нису бавили разлозима зашто се тужбе покрећу и само су се задржали на једној ствари, а то је јурисдикција. О томе ће одлучивати суд, када за то дође вријеме", каже Кесар.

Српска православна црква се за сада није јавно изјашњавала о овом питању.

Међу подносиоцима тужбе пред лондонским судом је и Бојан Јовановић, некадашњи ђакон који је прије неколико година јавно оптужио данас пензионисаног владику Зворничко-тузланске епархије Василија Качавенду да га је сексуално узнемиравао и тражио од њега да му подводи дјечаке.

Одговорност појединих владика СПЦ-а, који су били пријављени за педофилију, до данас у Србији није судски утврђена.

РСЕ подсјећа да је Владика Епархије врањске Пахомије Гачић 2006. године ослобођен оптужби за сексуално злостављање четири дјечака.

Након маратонског судског поступка, Општински суд у Нишу је Пахомија, који је све вријеме негирао кривицу, у два од четири предмета ослободио због недостатка доказа, док је у друга два предмета наступила застара.Оставите одговор