Бредли Менинг пуштен из затвора

Бредли Менинг, некадашњи аналитичар у америчкој обавјештајној служби, пуштен је из затвора по истеку двомјесечне казне због одбијања да свједочи пред истражном поротом.

петак, 10 маја, 2019 / 17:32

Менинг, који се данас изјашњава као женско, па га медији називају Челзи, јуче је напустио затвор у Вирџинији у ком је завршио по оптужби за непоштовање суда јер је одбио да одговара на питање федералне истражне пороте која се бави Викиликсом.

Његови адвокати се ипак плаше да би му боравак на слободи могао бити кратак, јавља Бета.

"Данас је истекао рок који је порота донијела прије 62 дана и Менинг пуштен из затвора Александар. Он ће наставити да одбија да даје одговоре о истрази Викиликса и искористиће сваку правну могућност за своју одбрану”, рекао је адвокат и додао да иако је Менинг пуштен на слободу, одмах добио нови позив за суд.

Менинг је пуштен само зато што је мандат истражне пороте истекао, а прије него што је напустио затвор добио је нови обавезујући позив да свједочи пред новом истражном поротом 16. маја.

Адвокати наводе да ће поново одбити да одговара на питања и да би се поново могао наћи иза решетака.

Менинг је провео седам година у војном затвору због предаје више хиљада документа Викиликсу.

Ухапшен је 2010. године у Ираку због сумње да је доставио више од 700.000 повјерљивих докумената и видео снимака поменутом сајту. Менинг је 2013. проглашен кривом за шпијунажу, одавање војних тајни Викиликсу. Првобитно је осуђен на 35 година затвора, али је помилован након што се "прогласио" женом.