Брчко: Неусвајање регулационих планова озбиљна пријетња развоју

Оцјена брчанских привредника да неусвајање бројних,већ одавно припремљених регулационих планова у Брчком, представља озбиљну сметњу економском развоју ове специфичне локалне заједнице,сваким даном све више добија на значају. До застоја у овом можда најважнијем скупштинском послу, дошло је прије неколико година због политичких разлика међу посланицима, насталих након инсистирања бошњачких представника да се изгради џамији у […]

среда, април 17, 2013 / 15:30

Оцјена брчанских привредника да неусвајање бројних,већ одавно припремљених регулационих планова у Брчком, представља озбиљну сметњу економском развоју ове специфичне локалне заједнице,сваким даном све више добија на значају.

До застоја у овом можда најважнијем скупштинском послу, дошло је прије неколико година због политичких разлика међу посланицима, насталих након инсистирања бошњачких представника да се изгради џамији у „ЕШ“ насељу, чему се противе српски посланци, будући да се ради о дијелу града гдје су Срби велика већина.

Упркос томе, у појединим мјесним заједницама на опште изненађење становника,најављује се изградња објеката којих нема у предложеним регулационим плановима,а који су прошли комплетну процедуру,изузев скупштинске верификације.

Неусвајање већ припремљених регулационих планова,сматрају Брчаци,ствара простор за самовољу и корупцију лица у чијој је надлежности издавање дозвола за изградњу појединих привредних капацитета у Брчком.

Да таква размишљања имају утемељење види се из писма које су грађани мјесне заједнице „Грчица“,због издавања дозволе за изградњу бензинске станице између кућа,ових дана упутили Анти Домићу,градоначелнику и предсједнику Скупштине дистрикта Ђорђи Којићу,захтијевајући поништење одобрења за изградњу бензинске станице издатог у марту 2013.године.

У писму које је достављено и брчанском инспекторату, становници истичу да је на „парцелама на којима је издато рјешење о градњи,регулационим планом у који су они приликом јавне расправе имали увид,предвиђена индивидуална стамбена изградња“.

„Због тога на јавној расправи о нацрту регулационог плани нисмо имали никаквих примједби.Да нам је саопштено да ће се ту градити бензинска пумпа,енергично бисмо се успротивили, поготово што знамо да се по Просторном плану Брчко дистрикта БИХ, бензинске станице могу градити искључиво у зонама индустрије“стоји између осталог у писму становника Грчице.

Да ли је у питању самовоља Петра Блекића,шефа Одјељења за просторно планирање или је донио рјешење у складу са законом,вјероватно ће утврђивати неки други органи, пошто је његова претходница на тој функцији Свјетлана Чивчић још 2011. године одбила захтјев за изградњу бензинске на тој локацији.

Њено рјешење из 2011. године,Апелациона комисија Владе Брчко дистрикта је поништила,да би Апелациони суд дистрикта у јануару ове године поништио одлуку Апелационе комисије, потврђујући тако законитост рјешења Одјељења за просторно планирање из 2011.године.

Ко је од двоје шефова у Влади радио противзаконито, вјероватно ће поново утврђивати правосуђе Брчко дистрикта, трошећи тако изнова новац пореских органа.

Иначе правни вакум,који у области просторног планирања у Брчком влада, скоро од формирања дистрикта,као специфичне јединице локалне самоуправе,даје за право онима који сумњају да је тако намјерно омогућено брчанским „тајкунима“ да зараде баснословне суме новца, које су касније „дијелили“са онима који су им омогућавали издавање грађевинских дозвола на,по предратним регулационим плановима,добро и логично штићеним градским локацијама.

Због непостојања просторно планске документације, широм градског језгра подигнуте су бројне грађевине, али и поједини привредни објекти којима у свакој уређеној заједници, на тим локацијама не може бити мјесто.

Издавање грађевинских дозвола под „сумњивим“околностима својевремено су препознали и представници међународне заједнице који су боравили у Брчком,због чега су прије неколико година суспендовали више функционера управо из овог Одјељења на дужи временски рок.Оставите одговор