Брчко – Хаос у Влади, СДП-овци поднијели оставке

Већина чланова Владе Брчко дистрикта напустила је јутрос редовно засиједање, након што је то први учинио члан Владе Пејо Мендеш који је безуспјешно инсистирао да три члана повуку кривичну пријаву против њега и још седморице чланова, јавља дописник Срне. Оцјењујући да је бесмислено да учествују у раду Владе док им "над главом виси" кривична пријава […]

уторак, октобар 16, 2012 / 13:42

Већина чланова Владе Брчко дистрикта напустила је јутрос редовно засиједање, након што је то први учинио члан Владе Пејо Мендеш који је безуспјешно инсистирао да три члана повуку кривичну пријаву против њега и још седморице чланова, јавља дописник Срне.

Оцјењујући да је бесмислено да учествују у раду Владе док им "над главом виси" кривична пријава или могућност за нове пријаве, Мендеш је инсистирао да се најприје расправи могућност повлачења кривичних пријава које су прије десет дана против осморице чланова Владе поднијела тројица њихових колега из СДП-а.

Већина чланова Владе је, кроз расправу, осудило подношење кривичне пријаве, истичући да то није колегијално.

Предсједавајући, градоначелник Брчког Мирослав Гаврић предложио је получасовну паузу након које се први за ријеч јавио Мендеш и рекао да више не жели да под притиском кривичне пријаве учествује у раду ове сједнице и онда је напустио салу, а за њим још неколико чланова Владе, док је на сједници остало њих шест.

Градоначелник Брчког није могао да настави с радом пошто, осим њега, његовог замјеника Анте Домића, другог члана Владе из ХДЗ-а Пере Гудељевића, те тројице чланова из СДП-а Зекеријаха Осмића, Ермина Џиндића и Славка Матановића, нико није остао на сједници, а што је недовољно за кворум.

Сједница је прекинута и још се не зна када ће бити настављена.

Овим поводом, градоначелник Брчког одржаће данас у 14.00 часова конференцију за новинаре.

Тројица чланова Владе из СДП-а Зекеријах Осмић, Ермин Џиндић и Славко Матановић поднијели су кривичне пријаве локалном Тужилаштву против градоначелника Мирослава Гаврића, главног координатора Владе Аднана Азапагића, те чланова Владе Пеје Мендеша, Рифета Мујановића, Нике Стопарића, Еседа Кадрића, Миодрага Перановића и Бранимира Филиповића као опуномоћеника одсутног члана Адмира Чандића, зато што су учествовали у доношењу одлуке о усвајању програма за расподјелу средстава за надокнаду штете на пољопривредним културама због суше и леда 2011. и леда који је захватио дистрикт у априлу и јуну ове године.

Тројица чланова Владе дистрикта из СДП-а поднијели оставке

Тројица чланова Владе Брчко дистрикта из СДП-а, Зекеријах Осмић, Ермин Џиндић и Славко Матановић, поднијели су данас оставке на мјеста шефова одјела у Влади, јавља портал24х.ба. Текст оставки је истовјетан у све тројице, а разлоге наведене у оставкама преносимо у цјелости:

„Полазећи од тога да сам положио заклетву у Скупштини Брчко дистрикта БиХ у којој сам се обавезао штитити интересе Брчко дистрикта БиХ, био сам један од подносилаца кривичне пријаве против осам чланова Владе Брчко дистрикта БиХ који су на 63. ванредној сједници донијели по мени спорну Одлуку о усвајању Програма утрошка средстава из средстава одобрених Одлуком о усвајању амандмана на Буџет Брчко дистрикта БиХ за 2012. годину на име накнаде штета насталих на пољопривредним културама проузрокованих сушом и ледом у 2011. години и ледом у априлу и јуну 2012. године.

С обзиром да је данашња, 153. редовна сједница Владе, прекинута због напуштања неколико чланова Владе уз образложење да не желе судјеловати у раду Владе заједно са подносиоцима кривичних пријава против њих, те да је приликом закључења прекинуте 153. редовне сједнице градоначелник др. сц. Мирослав Гаврић рекао да ће размотрити примјену члана 31. став (2) Закона о Влади Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, тј. смјени чланова владе, сматрам да је моја оставка, иако изнуђена, једино исправан морални чин.“

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *