Бразилски клубови од сада ће моћи отпустити само једног тренера у сезони

На састанку челника бразилских клубова, њих 20 од којих се састоји прва лига (Сéрие А), донијели су револуционарно правило, које би могло заживјети те стубоком промијенити и фудбал широм свијета.

понедељак, 29 марта, 2021 / 00:22

А у том правилу стоји како, од идуће сезоне надаље, клубови могу имати највише два различита тренера. Исто тако, тренери могу у току сезоне водити само двије екипе. Ако тренер сȃм раскине уговор, за њега је та сезона аутоматски завршена, за нови ангажман чекаће идућу. У том случају, тај отказ не улази у клупску квоту, која је прописана тим новим правилом.

Постоји и изузетак, ако би неки клуб уручио и други отказ у сезони, на клупи тог клуба моћи ће бити привремени тренер, и то само онај који је барем шест мјесеци члан клуба.

Приједлог је то ког је клубовима представио Рожерио Ланганке Кабокло, предсједник ЦБФ-а, односно бразилског фудбалског савеза. Гласање је било "тијесно" јер је одлука донесена с 11 гласова ‘за’, те девет ‘против’. Није ово први пут да је предложена ова промјена, али тек је сада и прихваћена.

Бразилски клубови често постављају тренерима ирационална очекивања, јер свој статус и стање клуба темеље на повијесним успјесима и величини навијачке базе, а не на квалитету играчког кадра и стручног вођства. Стога, већ након само неколико неуспјешних почетних кола, тренерима уручују отказе, па није чудно да екипе у току само једне сезоне води пет или шест тренера.

Само у прошлом издању Сéрие А, чак 58 различитих тренера се изредало на клупи неког од клубова, једино је Грêмио почео и завршио сезону с истим човјеком на клупи.