Бразил: Спрема ли се рекордно уништење кишних шума у Амазонији?

Прелиминарни државни подаци изазвали су забринутост да ц́е предстојец́а сушна сезона донијети још више крчења шума у бразилском дијелу Амазоније од прошлогодишњег налета сјече.

субота, 5 јуна, 2021 / 12:45

Подручје искрчено шумом у мају, утврђено је на основу сателитских снимака, веће је за чак 41 одсто у поређењу са истим мјесецом 2020. године, навео је Државни институт за свемирска истраживања.

Мај је почетак сушне сезоне у Амазонији, када крчење шума нагло расте. Крчење шума је прошлог ​​мјесеца достигло је 1.180 квадратних километара, највише за мај у посљедњих бар пет година.

Подаци за април и март такође су били највећи за те мјесеце од почетка прикупљања података 2015-2016. године.

Влада предсједника Жаира Болсонара је под појачаним надзором и сумном у њена недавна обец́ања да ц́е обуздати крчење шума, а њени службеници, укључујуц́и и министра заштите животне средине, под истрагом су због могуц́ег олакшавања извоза нелегално сјеченог дрвета.

Одвојено се истражује да ли је министар заштите животне средине Рикардо Салес ометао запљену илегалне дрвне грађе.

"Климатска опсерваторија" – мрежа непрофитних организација за заштиту животне средине, упозорила је да подаци о сјечи у мају, објављени у петак, најављују забрињавајуц́у сушну сезону која је најјача од почетка јуна до краја августа.

"Ако се тренд настави у наредна два мјесеца, крчење шуме 2021. године могло би се завршити невиђеним растом", наводи се у саопштењу те групе.

Крчење шума прошле године порасло је на ниво невиђен од 2008. године.

Мало кише у неким дјеловима Амазоније од новембра до априла појачало је изгледе за уништавање шуме која се сјече, а затим спаљује да би се очистило земљиште углавном за пашу стоке.