Бразил: Болсонаро постао предсједник у првом кругу

Крајње десно оријентисани бразилски конгресмен и бивши војни капетан Жаир Болсонаро освојио је скоро половину гласова у првом кругу предсједничких избора.

понедељак, 8 октобра, 2018 / 18:03

Он ће се у другом кругу 28. октобра суочити са љевичарем Фернандом Хададом, бившим градоначелником Сао Паула.

Болсонаро, који је добио надимак "Тропски Трамп", стекао је велику популарност на таласу одбојности према традиционаоним странкама због бројних скандала.

Он је освојио 46,3 одсто гласова, а Хадад 29 одсто, али то није довољно за директан тријумф у првом кругу, саопштили су изборни званичници.

Болсонарова Социјално либерална странка постаће друга по величини у Конгресу, показују први резултати избора за ово законодавно тијело, који су одржани истовремено са предсјендичким.

Без подршке великих партија и са мало средстава, Болсонаро се ослонио на вјешту употребу друштвених медија током кампање. Он је стекао додатну популарост након што је повријеђен у нападу ножем прије мјесец дана током предизборног скупа.

Он је у првом јавном обраћању послије избора обећео да ће смањити величину државног апарата, а свој кабинет на 15 министара, да ће смањити порезе на зараде и приватизовати или угасити бројне државне комапније уколико побиједи.