Браво за Миланка Михаилицу – посјетио Гаравице и одао почаст жрвама Покоља

Члан Предсједништва ПДП-а, Миланко Михајилица, положио је данас вијенац и одао почаст жртвама усташког покоља 1941. године на Гаравицама код Бихаћа.

уторак, 2 августа, 2022 / 17:49

– Према независним, иностраним, изворима, овдје је за само три мјесеца звјерски убијено 14.500 људи, само зато што су били у првом реду Срби, затим Јевреји и Роми. Гаравице су по броју жртава на другом мјесту у цијелој БиХ, али и још један подсјетник какво зло је владало и са чим смо се као народ суочили. Ово је и опомена да увијек тежимо миру и жељи да се никада никоме не понови овакво страдање. Мученицима нека је вјечна слава – навео је Михајилица.

Он је рекао да је тада почело истребљење Срба са тог простора:

– Нажалост, то није био крај. Према попису из 1991. године, на подручју бихаћке општине живјело је 15.000 Срба, док је према посљедњем попису овдје тек 910 припадника нашег народа. Срби су готово збрисани са простора на којем су вјековима живјели. Ипак, битно је да будемо ту, обиљежавамо мјеста страдања нашег народа и опомињемо да је овдје некада Срби живјели и пострадали – поручио је Михајилица.

Након полагања вијенаца на Гаравицама, Михајилица је присуствовао литургији поводом обиљежавања Светог пророка Илије у селу Гата на граници бихаћке и цазинске општине, а у којем такође више нема Срба. Навео је да је црква у том селу, која је од 1935. године била једно од највећих окупљалишта вјерника у читавој бившој Југославији поводом Илиндана, данас девастирана и опљачкана.Оставите одговор