Братушек: Словенија неће тражити финансијску помоћ

Предсједница Владе Словеније је у Бриселу демантовала нагађања да ће држава затражити међународну финансијску помоћ. Премијерка Аленка Братушек данас борави у Бриселу, гдје је разговарала са предсједником Европске комисије Мануелом Барозом. Он је изјавио да са разговора одлази са осјећајем повјерења да је Словенија у стању да одговори свим изазовима. „Словенија се суочава са захтјевним […]

уторак, април 9, 2013 / 22:05

Предсједница Владе Словеније је у Бриселу демантовала нагађања да ће држава затражити међународну финансијску помоћ.

Премијерка Аленка Братушек данас борави у Бриселу, гдје је разговарала са предсједником Европске комисије Мануелом Барозом. Он је изјавио да са разговора одлази са осјећајем повјерења да је Словенија у стању да одговори свим изазовима.

„Словенија се суочава са захтјевним задатком, али вјерујем да ће са амбициозним мјерама бити у стању да одговори на изазове”, рекао је предсједник Европске комисије, како преносе словеначки медији.

Он је још рекао да се „Словенија суочава са веома захтјевним задатком. Не само да мора извести реформе, већ мора изградити национални консензус потребан за спровођење тих реформи.

Предсједница словеначке владе је обећала да ће Словенија сама ријешити своје тешкоће досљедним спровођењем амбициозних мјера, које ће обезбиједити стабилност државе.

„Преда мном и мојом владом нису лака времена, тога смо свјесни и на то смо спремни”, рекла је она, а као први задатак навела стабилизацију банковног сектора, и додала да ће држава „у јуну преко слабе банке ријешити тај први проблем”.

Братушек је још најавила наставак консолидације јавних финансија, које више „неће снижавати привредни раст”.

На снажан медијски притисак из иностранства, Братушек је реаговала ријечима да Словенија није пореска оаза већ извозно усмјерена привреда, да је међу најмање задуженим државама у Европи, да има позитиван биланс и нову владу са великом одлучношћу да уради све да своје проблеме ријеши сама.Оставите одговор