Братунац: Власници хладњача крше договор, малинари пријете блокадом

Регионално Удружење малинара "Виламет" Братунац најавило је блокаду хладњача на подручју ове општине, уколико њихови власници не буду испоштовали ранији договор да откупна цијена овогодишњег рода малине буде као и у окружењу, односно у Србији. „Нећемо дозволити извоз малине из хладњача ако онима који су је предали не буде исплаћено 1,5 евра по килограму колико […]

понедељак, 16 јула, 2012 / 13:50

Регионално Удружење малинара "Виламет" Братунац најавило је блокаду хладњача на подручју ове општине, уколико њихови власници не буду испоштовали ранији договор да откупна цијена овогодишњег рода малине буде као и у окружењу, односно у Србији.

„Нећемо дозволити извоз малине из хладњача ако онима који су је предали не буде исплаћено 1,5 евра по килограму колико је тренутно у Србији, а нама се нуди толика цијена у маркама“, рекао је Срни предсједник Удружења Добрисав Благојевић.

Он је навео да стање произвођача малина погоршава и чињеница да ће овогодишњи род малина бити око 1.500 тона, што је дуло мање од прошлогодишњег, односно од планиране количине.

Благојевић је навео да су разлози за овогодишњи драстични подбачај у производни малине дуг период хладноће, поплаве крајем маја и незапамћена суша у посљедњих 15 дана.

„Због тога су се у нарочито тешком положају нашле више стотина породица у Братнцу којима је производња и продаја малине једини извор прихода", рекао је Благојевић.

На подручју општине Братунац берба малина која је почела прије мјесец дана завршена је у малињацима који немају системе за наводњавање а на онима који то имају завршиће се крајем ове седмице.