Братунац: Сутра помен српским жртвама

На Војничком гробљу у Братунцу сутра ће, у организацији Пододбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске, бити одат помен и служен парастос за 3 267 погинулих српских цивила и војника из средњег Подриња и Бирча у посљедњем рату у БиХ. Централни дио програма почеће у 15.00 часова, када је предвиђено прислуживање свијећа за […]

понедељак, 11 јула, 2011 / 08:49

На Војничком гробљу у Братунцу сутра ће, у организацији Пододбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске, бити одат помен и служен парастос за 3 267 погинулих српских цивила и војника из средњег Подриња и Бирча у посљедњем рату у БиХ.

Централни дио програма почеће у 15.00 часова, када је предвиђено прислуживање свијећа за покој душа настрадалих и служење парастоса код централног Спомен крста у Војничком гробљу у Братунцу.

Након парастоса делегације ће положити цвијеће код спомен крста и услиједиће обраћање званичника и подсјећање на српска страдања у овој регији.

Поред руководства Републике Српске, најављено је присуство амбасадора Србије у БиХ, представника ОХР-а и других међународних организација, америчке амбасаде у БиХ и српских чланова руководства БиХ, као и начелника више општина из РС.

Претходно ће чланови породица, саборци и остали грађани посјетити српска стратишта у Биљачи, Сасама и гробље на Залазју, гдје ће прислужити свијеће и положити цвијеће код спомен обиљежја погинулих на Петровдан 1992. године.

Тиме ће се завршити обиљежавање 19. годишњице од страдања 69 убијених и 22 несталих српских цивила и војника у сребреничким селима Залазје и Сасе и братуначим Загонима и Биљачи, који су погинили на Петровдан 1992.године и традиционална културно-меморијална манифестација "Петровдански дани", коју су ове године 15. пут организовали Борачка и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице као и Црквена општина сребреничка.

Од 22 нестала Србина њих 10 је средином прошле године случајно ексхумирао тим Института за тражење несталих БиХ јер су, трагајући за бошњачким посмртним остацима, наишли на масовну српску гробницу која је препозната по обиљежјима на униформама. Њихови посмртни остаци ни за годину дана нису идентификовани у лабораторији у Тузли.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

За ове, као и за многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и Братунца још нико није одговарао.