Братунац: Малинари блокирају хладњаче – траже 2 КМ по кг

Регионално Удружење малинара "Виламет" Братунац упозорило је данас да ће блокирати хладњаче, уколико до краја ове седмице не добије одговор од власника хладњача да ће овогодишњи род откупљене малине исплатити двије КМ по килограму. "Прву ћемо блокирати хладњачу `Бос – агрофуд` у Поточарима која овдје држи монопол и која је откупила више од 50 одсто […]

понедељак, 6 августа, 2012 / 12:14

Регионално Удружење малинара "Виламет" Братунац упозорило је данас да ће блокирати хладњаче, уколико до краја ове седмице не добије одговор од власника хладњача да ће овогодишњи род откупљене малине исплатити двије КМ по килограму.

"Прву ћемо блокирати хладњачу `Бос – агрофуд` у Поточарима која овдје држи монопол и која је откупила више од 50 одсто овогодишњег рода малине", рекао је Срни предсједник Удружења Добрисав Благојевић.

Он је оцијенио да су власници остале три хладњаче из Пилице, Новог Горажда и Сапне, које су на подручју Братунца откупљивале малину, расположени да повећају цијену са 1,8 на двије КМ по килограму, али да им то не дозвољава хладњача из Поточара.

Због тога је у Братунцу прије 10 дана одржан протестни скуп малинара, са кога је упућен захтјев за повећање овогодишњег рода малине, али одговора још нема.

Благојевић је подсјетио да су власници хладњача преварили око 1.000 произвођача малине, јер су прије бербе обећали да ће малину плаћати по цијени која буде у окружењу, а то значи најмање 2,5 КМ по килограму, колико је у Србији.

"Са понуђеном цијеном од 1,8 КМ узгајивачи малине не могу да покрију ни трошкове производње, јер је овогодишњи род због дуге зиме и незапамћене суше у вријеме бербе од 15. јуна до 15. јула скоро преполовљен", рекао је Благојевић.

У најтежем положају нашло се више стотина породица у општини Братунац којима је производња и продаја малине једини извор прихода који су нестрпљиво очекивали.