Бранково коло ове године води Витомир Вицо Дардић

Драмски умјетник Витомир Вицо Дардић добитник је "Велике повеље" коју додјељује културна институција Бранково коло за животно дјело.

четвртак, 13 септембра, 2018 / 11:11

У образложењу Бранковог кола наводи се да је Дардић ту награду добио "за надахнути допринос љепоти и животу поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића".

"Велика повеља" Дардићу је свечано уручена у оквиру пјесничке манифестације "Бранково коло" у Градској библиотеци у Новом Саду.

Награду је новом лауреату уручио предсједник Бранковог кола Ненад Грујичић.

"Ово признање поклапа се са педесет година уметничког рада Витомира Вице Дардића, јединствене личности на српској културној сцени. Он је надахнути бард српске уметничке сцене, који целог свог века интерпретира антологијску поезију наших и светских песника, дајући песничком говору људско достојанство и онај статус који му по вековној дубини и духовном смислу припада", рекао је Грујичић.

Захваљујући на високом признању, Дардић, који је један од стубова и градитеља Бранковог кола, осврнуо се на свој протекли умјетнички вијек.

"У мом уметничком веку снимио сам на носачима звука десет хиљада часова поезије, а небројене године, једну за другом, даривао сам и и посвећивао искључиво поезији и песницима", рекао је Дардић.

Он је потом, на умјетнички, свој препознатљив начин, казивао чувену пјесму Бранка Радичевића, "Кад млидијах умрети", као и поеме "Стражилово" Милоша Црњанског и "Војводину" Мирослава Антића, на радост и одушевљење бројне публике у Градској библиотеци.

Највећа пјесничка манифестација у Србији, 47. "Бранково коло" трајаће до понедјељка, 17. септембра, и протиче у знаку 135 година од преноса земних остатака Бранка Радичевића /1824-1853/, једног од највећих лирских пјесника европског романтизма, из Беча на гробље Стражилово у Сремским Карловцима.

У 30 разноврсних програма, који ће се одржавати у десет различитих простора, на 47. "Бранковом колу" наступиће око стотину пјесника.