Бранкова награда Горану Живковићу

Овогодишњу, 52.Бранкову награду за најбољу прву песничку књигу, аутора до 29 година, писану на српском језику, добио је Горан Живковић (28) из Ниша за књигу „Спалипачитај“ објављену ове године у издању Нишког културног центра. Одлуку је данас у Новом Саду донио жири Бранкове награде Друштва књижевника Војводине који је радио у саставу: Зоран Ђерић (предсједник), […]

четвртак, август 2, 2012 / 17:03

Овогодишњу, 52.Бранкову награду за најбољу прву песничку књигу, аутора до 29 година, писану на српском језику, добио је Горан Живковић (28) из Ниша за књигу „Спалипачитај“ објављену ове године у издању Нишког културног центра.

Одлуку је данас у Новом Саду донио жири Бранкове награде Друштва књижевника Војводине који је радио у саставу: Зоран Ђерић (предсједник), Владимир Гвозден и Бранислав Живановић (чланови).

На конкурс је стигло више од десет пјесничких књига објављевљених између двије додјеле Бранкове награде. Жири сматра да је то импресиван број, да је продукција била квалитетна, убједљивија него прошле године.

У образложењу жирија за додјелу Бранкове награде наводи се да је већ од наслова пјесничке књиге Живковића „Спалипачитај“, јасно да се она не може читати дословно, него као продукт ироније, језичких (па и словних) поигравања.

„Зато се штампана верзија поетског перформанса, за кога се залаже овај млади пјесник, битно разликује од његових живих наступа, по којима је познат у Србији и Македонији“, оцијенио је жири.

Живковић је наступао на првом Југослему у Београду и другом Песнилу у Скопљу, а прошле године је на Шестом међународном новосадском књижевном фестивалу проглашен за најбољег слем пјесника Србије, освојивши обје награде, публике и стручног жирија.

Бранкова награда, најзначајније признање младим пјесницима за прву пјесничку књигу на српском језику, биће додијељена Живковићу у Сремским Карловцима, у Свечаној сали Магистрата, 28. августа у оквиру Седмог међународног новосадског књижевног фестивала.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *