Бранислава Милекић: Производња струје 5% мања од планиране

Укупна производња електричне енергије у Републици Српској у 2012. години биће нешто мања у односу на прошлу годину и за пет одсто мања у односу на план – изјавила је генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Бранислава Милекић. Милекићева је прецизирала да хидроелектране остварују свега 79 одсто планиране производње, док термоелектране имају пребачај плана за седам […]

уторак, децембар 18, 2012 / 08:48

Укупна производња електричне енергије у Републици Српској у 2012. години биће нешто мања у односу на прошлу годину и за пет одсто мања у односу на план – изјавила је генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Бранислава Милекић.

Милекићева је прецизирала да хидроелектране остварују свега 79 одсто планиране производње, док термоелектране имају пребачај плана за седам одсто.

"Смањење производње у хидроелектранама, те већи проценат учешћа енергије произведене у термоелектранама у укупној производњи, а с обзиром на чињеницу да је производња у термоелектранама скупља, сигурно ће се одразити на резултат пословања `Електропривреде Републике Српске`. Међутим, задржаћемо тренд успјешног пословања и остварићемо и ове године позитиван резултат", рекла је Милекићева за сутрашње "Независне новине".

Она је навела да приоритет "Електропривреде" и Владе Српске није велики профит него квалитетно и сигурно снабдијевање свих купаца у Српској по повољним цијенама, те да ће тај задатак "Електропривреда" испунити и ове године.

Милекићева је истакла да "Електропривреда Републике Српске", уз "Електропривреду Србије", има најниже цијене електричне енергије у региону.

Она је навела да је у Српској просјечна цијена за купца из категорије "индустрија" 9,18 фенинга по киловат-часу, те је најнижа за ову категорију потрошача у окружењу, док је готово на истом нивоу као у Србији.

Милекићева, коју су "Независне новине" изабрале за привредника године, закључила је да је "Електропривреда Републике Српске" протекле године, упркос изузетно неповољним временским приликама, успјела редовно да снабдијева електричном енергијом све своје потрошаче, те покренула неколико капиталних пројеката изградње нових хидроелектрана, чиме ствара услове за економски развој Српске.

Она је додала да ово предузеће тренутно реализује и неколико великих пројеката чија је сврха заштита околине, а у циљу стварања претпоставки за оправдану производњу електричне енергије кориштењем енергије вјетра, у "Електропривреди" се уз помоћ Владе Српске, односно ресорног министарства, обављају активности на пољу истраживања и мјерења потенцијала вјетра0 КОМЕНТАРА

 1. „Она је навела да приоритет „Електропривреде“ и Владе Српске није велики профит него квалитетно и сигурно снабдијевање свих купаца у Српској по повољним цијенама, те да ће тај задатак „Електропривреда“ испунити и ове године.“

  Није приоритет велики профит зато што мало новца остане након пљачке. Губици се значајно разликују по регијама, пропорционално криминалу руководилаца ЕПРС. А ова г-ђа је на челу ЕПРС само зато што је нечија комшиница.

  „Elektroprivreda Republike Srpske prošle 2010. godine ostvarila je istorijski rekordnu proizvodnju električne energije (6.174,03 GWh), ali neto dobit je pala za 700 hiljada KM. Bez obzira što su proizveli i prodali 560 miliona maraka električne energije ili 43 miliona KM (9,6%) više nego 2009., godišnja neto dobit im je pala na 29,5 miliona.“

  „Za godinu dana broj zaposlenih u holdingu je povećan za skoro stotinu. Na plate 8 186 radnika prošle godine potrošeno je 209 miliona maraka. Elektroprivreda nije naplatila 221,9 miliona KM isporučene električne energije.“

 2. „Posebno su zabranjivajući ogromni gubici na mreži, koji prema podacima iz revizorskog izvještaja iznose 16,5 odsto. To je 2,5 odsto više od odobrenog godišnjeg gubitka.
  Razlog dobro poznat resornom ministru: krađa u dogovoru sa zaposlenima u Elektroprivredi.
  “Vjerovatno dolaze od krađe struje te sprege određenih potrošača i zaposlenih u distributivnim preduzećima, kao i zbog lošeg stanja distributivne mreže”, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.“

 3. „Najveća krađa u Elektrokrajini
  U pojedinačnim revizorskim izvještajima najveće gubitke ima Elektrokrajina Banjaluka, a najmanje Elektrodoboj.

  .
  Spisak:
  – Elektrokrajina 20,95% ( 2009.godine 19,65%)
  – Elektrohercegovina 13,93% (2009. godine 13,72%)
  – Elektrobijeljina 11,43% (2009. godine 11,39%)
  – Elektrodoboj 9,96% (2009. godine 10,17%)“

  http://www.capital.ba/revizorski-izvjestaj-elektroprivrede-rs/

  МОЛИМ ВАС, ЈЕДАН АПЛАУЗ ЗА ГОСПОЂУ МИЛЕКИЋ! ОВАКО НЕШТО МОГУ САМО НАЈБОЉИ МЕНАЏЕРИ, НАЈСПОСОБНИЈИ ЉУДИ. ЗАШТО ЈЕ НЕ НАГРАДИТИ И НАРЕДНЕ ГОДИНЕ?

  Од 560 милиона КМ прохода, на плате се одваја 209 милиона, плус што се украде додатних 50-100 милиона КМ, што значи да би реална добит могла бити преко 200 милиона КМ годишње, што су значајна средства за улагање у инфраструктуру (аутопутеве, нове хидроелектране). Међутим, Република Српска ће Шваби дати хидроелектране, а аутопутеве ће градити тако што ће задужити десет генерација унапријед.

 4. Ова крмача ће заглавити добре робије, само да јој рођо крмеша слети са власти, а то је ускоро. Има да свирате клавир, маму вам лоповску јебем.
  Народ гладује због вас, све вам јебем по списку.

 5. Задатак у наредном периоду свакако ће бити извлачење што више новца из ЕРС-а и преусмјерити га у приватне џепове. Идеална прилика за то су наредни избори 2014. год. О којим то пројектима ова „госпођа“ прича!? Нека само наведе шта су то капитално урадили у последњих 6 година у области енергетике. Производња ел. енергије кориштењем енергије вјетра су приче за малу дјецу.

 6. Да се новац од Телекома рецимо усмјерио у производњу електричне енергије, данас бисмо могли сви имати дивиденде. Међутим многа дупета су се испријечила са својим грамзивим прохтјевима и сада имамо пад производње, пара нема осим оних од ММф-а и наравно долазимо у ситуацију да ће нам струја бити скупља и недоступнија!

 7. Мало је остало нејасно: Да ли је производња струје мања за 5% у односу на прошлу годину или је крађа повећана за тај проценат?

 8. Министар за енергетику треба коначно да да одговор на питања: Због чега су губици у Електрокрајини годинама више од два пута већи него у Електродобоју? Због чега се број радника од 2006.год. увећао за преко 2000 радника а да није повећан производни капацитет? Трошкови бруто зарада за преко 2000 радника нису покривени тарифном цијеном па нека одговори из којих се средстава покривају?

 9. Jadna je i država, ali i inženjeri elektrotehnike u njoj koji su dozvolili da im ova snajka iz Laktaša vodi Elektroprivredu. Ova žena od svega što ima veze sa strujom zna samo uključiti grijalicu, ili možda i fen da malo popravi mini val (iliti ga trajnu) 😛 Sramota!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *