Бранислав Шкобо: Трудићемо се да оправдамо назив странке

Народну демократску странку од других странака разликује стални теренски рад и контакт са људима, каже Бранислав Шкобо, генерални секретар НДС. Шкобо наводи да странка спремно излази на изборе, и са оптимизмом очекује побједу у неким општинама. Нису изостала ни питања о Пицином парку и Градској управи Бања Лука, гдје НДС такође има посланичку групу. Како […]

среда, 4 јула, 2012 / 08:11

Народну демократску странку од других странака разликује стални теренски рад и контакт са људима, каже Бранислав Шкобо, генерални секретар НДС.

Шкобо наводи да странка спремно излази на изборе, и са оптимизмом очекује побједу у неким општинама. Нису изостала ни питања о Пицином парку и Градској управи Бања Лука, гдје НДС такође има посланичку групу.

Како се НДС спрема и шта очекује од предстојећих избора у Бањој Луци?

Народна демократска странка је парламентарна странка у Граду Бања Лука са два одборника у Скупштини Града и што је природно на Локалним изборима 2012. године, очекујемо бољи резултат, у односу на ранији. Чланови Градског одбора НДС-а свакодневно комуницирају са грађанима како би били у току са њиховим проблемима и истовремено представили наш програм. Такође, у протеклом периоду, организовали смо више пута трибине, на којима смо разговарали са грађанима на тему “Децентрализација – за бржи и равномјернији развој Бање Луке“.

Да ли постоји одлука о вашем кандидату за градоначелника или о томе
коју личност, из неког, евентуално новонасталог блока ће те подржати?

Народна демократска странка је учествовала на састанцима представника седам опозиционих странака, на којима се разговарало о стварању коалиције за градоначелника Бања Луке. Наш став је био и остао да опозиција треба да има једног кандидата. Пошто није дошло до формирања коалиције свих странака, нисмо доносили одлуку на органима странке у вези са наступом за градоначелника града Бања Луке. Органи странке ће анализирати нову ситуацију и информисати чланство и јавност у вези кандидата за градоначелника Бања Луке.

Какав је став ваше странке поводом протеста око тзв. Пициног парка у Бањој Луци?

Сматрамо да је грађанима Бања Луке неопходно дати све тачне информације у вези са овим питањем. Познато вам је да су одборници Народне демократске странке опозиција и да указују на све негативне одлуке на Градској скупштини.

Предсједник НДС, Крсто Јандрић, неколико пута је оштро реаговао када су у Гласу Српске објављена истраживања по којим НДС катастрофално стоји у БЛ са рејтингом у
бирачком тијелу. Зашто је изостала реакција када је у питању новац из
буџета који је додијељен управо за та истраживања?

Истраживања треба да буду истинита и објективна. Вама је познато да су била неистинита многа истраживања пред Опште изборе 2010. године према којима Народна демократска странка није требала постати парламентарна у РС, па се испоставило другачије на самим изборима. Ми не можемо бити против истраживања, али смо против њихове методологије, која на крају даје нетачне резултате.

Шта разликује НДС од осталих странака, у смислу онога шта нуде
грађанима на локалном нивоу?

Разликује нас контакт са грађанима и трудимо се да оправдамо назив странке прије свега.

Гдје очекујете да ће НДС имати најбољи успјех у Српској на локалним
изборима?

Народна демократска странка је пријавила и овјерила учешће на изборима у 50 општина Републике Српске, са преко 10.000 прикупљених потписа подршке грађана, у року од 7 дана. Очекујемо у великом броју општина, гдје излазимо на изборе, улазак у скупштине општина, а у неколико општина побједу наших кандидата за начелнике општина, као што су Шипово, Кнежево, Теслић, Челинац и Соколац. На изборима за Скупштину града Бања Лука и скупштине општина, гдје смо до сада били парламентарна странка, очекујемо већи број одборника него на претходним локалним изборима.

Како оцјењујете рад актуелне градске управе?

Нисмо задовољни радом Градске управе и као што сам већ рекао, зато и јесмо принципијелна опозиција у Скупштини Града Бања Лука. Као што се може видјети незодовољство радом градске власти расте и код грађана. Народна демократска странка је преко своје посланичке групе у Народној скупштини Републике Српске покренула иницијативу за децентрализацију Градске управе Бање Луке, што је једногласно прихваћено у Народној скупштини Републике Српске, кроз закључак да Министарство локалне управе и самоуправе, са Градском управом Града Бања Лука размотри покретање иницијативе о децентрализацији Градске управе на више општина.0 КОМЕНТАРА

 1. „Сматрамо да је грађанима Бања Луке неопходно дати све тачне информације у вези са овим питањем“.
  Како дипломатски, нимало народски.
  Ако очекујете подршку оних који не гласају само страначки, овако је сигурно нећете добити.
  Народски, реците истину, вије сигурно знате.

 2. Пријатељу, мислим да си у криву, ови људи су реаговали на крајње искрен и поштен начин везано за “Пицин парк“. Само нисам сигуран да су сви медији пренијели. Ево и линка:

  http://ndsrs.org/%D0%A1%D0%B0%D0%BEpst%D0%B5n%D0%B5-z%D0%B0-%D1%98%D0%B0bh%D0%BE%D1%81t-01.06.2012.-g%D0%BEdih%D0%B5,287.html

  Мисли да требамо бити поштени и мало прескочити критике на прву. Поздрав искрено

 3. ta gospodja, mladi kadar od 60+ godina, je zaposlena u palati predsjednika nakon zadnjih parlamentarnih izbora, nakon sto je Krsto pruzio uvjeravanja Mili da nece puno lavucati kao opozicionar.

  od obrazovanja, prema rijecima navedene gospodje, ima narodnu skolu. iako je trubila u kampanji da ce pruziti priliku mladim ljudima, izgleda da se partijske usluge tako lako ne zaboravljaju.

 4. „освајач“

  Не лупај глупости! Те своје приче остави за сеоске скупове.

  НДС је једина странка која се нудила Мили, па на крају остала ван власти. Од свих политичких проститутки Ви из НДСа сте најгора врста.

 5. Бранислав Шкобо пише да је завршио Факултет политичких наука у Бањој Луци
  http://branislavskobo.blogger.ba/

  Мене интересује како је то успио урадити кад је тај факултет основан тек 2009. године?
  http://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/Osnovana-tri-nova-fakulteta/lat/21953.html