Бранислав Бореновић: Нико ни не одговара на приједлог смањења ПДВ-а угоститељима на 5 одсто

Зашто мјесецима немамо одговор, нити реакцију Савјета министара на посланичку иницијативу о смањењу стопе ПДВ-а са 17% на 5% у секторима угоститељства, туризма и путничког саобраћаја, иако је Представнички дом обавезао Савјет министара још 9. децембра прошле године да у року од 30 дана упути Приједлог измјена и допуна закона о ПДВ-у којим би се увела мања стопа ПДВ-а за ове дјелатности у периоду до краја 2022.године?

среда, 31 марта, 2021 / 18:22

Измјенама закона би остало око 50 милиона КМ годишње у овим обласатима које су врло погођене мјерама забрана усљед пандемије вируса корона, али већ четврти мјесец од Савјета министара нема никаквог приједлога, иако су обавезани закључком парламента", рекао је предсједник ПДП-а и посланик у ПД ПС БиХ Бранислав Бореновић.

Бореновић каже предсједавајући Савјета министара по обичају тражи изговоре за непоштовање одлуке Парламента, а да овај пут "кривца" тражи у Управи за индиректно опорезивање:

"Предсједавајући Тегелтија нас на свакој сједници бомбардује само јаловим изговорима зашто нешто није урађено, па тако мјесецима игнорише чињеницу да је парламент донио одлуку да се помогне људима који раде у овим секторима да преживе и опстану на тржишту. Сада му је изговор Управа за индиректно опорезивање, а заборавља једну чињеницу: Савјету министара је Парламент управа, нама одговарају и одлуке које донесемо су обавезујуће за њих. Тражим да се коначно прихвате посла и испоштују своје обавезе и да се конкретно помогне људима који живе од свог рада у угоститељству, туризму и путничком саобраћају", истиче Бореновић.