Бранимир Нешић из Двери: Парада је проблем мање, тражимо смјену Тадића

Главни и одговорни уредник "Двери српских" Бранимир Нешић, успио је да поред велике заузетости актуелним догађајима нађе времена да одговори на неколико питања за Фронтал.РС. Питао: Бојан Лолић Двери су узеле активно учешће у борби против одржавања геј параде у Београду. Како оцјењујете отказивање свих окупљања за викенд, и из којих разлога сте се борили […]

петак, 30 септембра, 2011 / 18:05

Главни и одговорни уредник "Двери српских" Бранимир Нешић, успио је да поред велике заузетости актуелним догађајима нађе времена да одговори на неколико питања за Фронтал.РС.

Питао: Бојан Лолић

Двери су узеле активно учешће у борби против одржавања геј параде у Београду. Како оцјењујете отказивање свих окупљања за викенд, и из којих разлога сте се борили против параде?

Ово је победа породичног система вредности и пружа наду и веру за друштвени заокрет, и почетак бављења правим темама, међу којима породица мора бити на првом месту. Поред свих других активности, од којих је најважније Косово и Метохија, Двери су се на конструктиван начин бориле против одржавања геј-параде. На десетине хиљада људи је потписало петицију против њеног одржавања.

Двери сматрају да геј-парада није најважнији догађај којим треба да се бавимо, али је симболички показатељ одсуства било каквог поштовања грађана Србије који, а њих је преко 95%, не желе да се у Београду одржи геј-парада.

Понављамо, геј-парада није борба за геј-права, она је промоција тоталитарне идеологије хомосексуализма која удара на оно што је српском народу најважније а то је породица. Геј-парада је само први корак у геј маршу кроз институције система који се завршавају геј-браковима и усвајањем деце од истополних родитеља.

И ваша породична шетња је отказана. Да ли ћете је одржати, и шта њоме поручујете?

Пошто су сви скупови за викенд забрањени, Породична шетња се одлаже за други термин и сутра не идемо за Београд јер смо спремни да покажемо друштвену одговорност.

Тема ове породичне шетње је: ЗА живот без понижења, ЗА смену Бориса Тадића и ЗА живот Србије. Понављамо, породица и породични људи су најугроженија популација у земљи, о њима нико не брине.

Петицију за смену Бориса Тадића почињемо од понедељка, 3. октобра у више од 50 општина Србије, и све снаге усмеравамо у помоћ српском народу на Косову и Метохији.

Чланови Двери су поприлично присутне на Космету за вријеме ове кризе. Какви су извјештаји ваших људи о стању на сјеверу КиМ, шта је то у чему се сви слажу, шта је заједничко што повезује те извјештаје?

Велики број активиста Двери је био, јесте или ће бити на Косову и Метохији. Са Александром Протићем Протом (из Београдског синдиката) био сам на северу Косова, посетивши Србе на барикадама у Лепосавићу, Рударама и Зубином Потоку.

Њихова одлучност, храброст и љубав ка отаџбини плени и разгаљује. Потпуно схватају тренутак у којем се налазе, ништа не раде непромишљено… Они се боре за своје животе, за своју децу и домове, за своје воћњаке и њиве… Желе да им деца иду слободно у школу, једноставно речено, желе нормално да живе.

Најтрагичније је што губе поверење у Београд и режим Бориса Тадића. Рекли су ми да могу да се боре и против Тачијевих терориста и против КФОР-а, а да им се сада отвара још један, по њих најгори фронт, а то је Борис Тадић.

Шта је по вама најреалније за очекивати да се доле деси?

Тачи ће, уз подршку КФОР-а и Еулекса, покушати да загосподари на територији целог Косова. Отворени сукоб већих размера, у овом геополитичком тренутку, Србима не иде на руку. Оно што Србија треба и мора да уради јесте да покаже спремност и одлучност да ће свој народ бранити истим средствима којим га Тачи напада.

Резолуција 1244 је на нашој страни, Тадић мора да се извуче из позиције послушника Брисела и Вашингтона и, најважније, мора да се договара са представницима Срба са Косова и Метохије, а не да их клевеће и оговара.

Двери су се и политички ангажовале, наступићете на следећим изборима. Предизборна кампања практично је почела, обилазите градове у Србији…Какви су ваши утисци по првом опипавању пулса грађана?

Наша крилатица је да породични, нормални, способни и поштени људи треба да се окупе и да ураде колико је у њиховој моћи, са јасним циљем: оставити својој деци бољу Србију од оне коу смо примили од наших очева.

Људи широм отаџбине нас препознају и придружују се. За неколико месеци смо основали подружнице у преко 50 градова у Србији. Велики број људи је упознат са нашим 12-годишњим радом на друштвено-културолошком пољу, политика је само један од сегмената нашег несебичног патриотског деловања.

Укратко, шта Ви нудите грађанима Србије?

Уједињени монополи Србије и страначко-тајкунски систем који пљачка народ је највећи проблем Србије данас. Да бисмо променили систем морамо, с једне стране, да будемо издвојени из његових шаблона. Зато нисмо странка, већ на изборе излазимо као друштвено-политички покрет са својом независном листом.

Док са друге стране српском народу нудимо нове људе чистих биографија, са новом политиком, за ново и нажалост тешко време које долази. Цела наша политика, и у друштвеном и у економском погледу, биће устројена тако да је породица на првом месту.

Како коментаришете одређене најаве да ће се Двери налазити око изборног цензуса, те да ћете успјети само да "откинете" дио гласова ДСС-у и СРС-у?

Целокупна опозициона сцена у Србији за ових 20 година показала је шта зна, прецизније, показала је шта не зна. Преко 70 процената гласача је незадовољно са странкама у Србији, без обзира да ли су у власти или опозицији.

Наш највећи проценат гласача налази се управо у неопредељеним и незадовољним гласачима. Није људско поверење колач, па да се свађамо ко је коме узео, отео или за себе приграбио веће парче. Управо таква "партократска" и ускостраначка свест нас је довела до руба егзистенције.

Да ли је могућа одређена коалиција у којој би се нашле и Двери, или би сте изашли на нечијој листи? Са којом партијом би учинили?

Као што рекох, сматрамо да је целокупна политичка сцена у Србији подбацила и умногоме се одвојила од народа. Двери су ушле у политику са Новим народним договором у 10 тачака и ни за јоту нећемо одступити ни од једног политичког начела. Ако буде било појединаца или политичких организација које ће прихватити наш Нови народни договор, онда можемо разговарати.

СНС је наступала на прошлогодишњима изборима у БиХ. Постоји ли план да Двери прошире своје политичко дјеловање и на простор РС?

Постоји. Сматрам да грађани Републике Српске много живље и интензивније мисле о српском политичком опстанку на светској сцени. Зато је протеклих година пријем и прихватање идеја Двери био много већи у РС него у Србији. То није ни чудо: ви сте преживели четворогодишњи рат и знате шта значи борити се за опстанак.

Да ли спремате нови број часописа Двери српске? Коју тему сте овај пут ставили у фокус?

Последња три броја Двери била су посвећена Фашизму и нацизму, Републици Српској Крајини и, последњи број, о НДХрватска – држава геноцида. Следећи темати које спремамо посвећени су српској језичкој политици, страдању Срба у Сарајеву, као и темат број посвећен облицима политичког и националног обједињавања српског народа, без обзира у којој држави живео.0 КОМЕНТАРА