Бранешци 2011: И фолклор и бајкери

У суботу је у Бранешцима код Челинца пред великим бројем посјетилаца отворена шестодневна 5. манифестација "Културно-забавни и спортски дани у Бранешцима 2011" која се у овом челиначком селу одржава од 16 до 24. јула ове године. Отварању су присустовали многе званице међу којима и предсједница Скупштине општине Челинац Гранедина Драгојевић која је похвалила организацију и […]

понедељак, 18 јула, 2011 / 13:47

У суботу је у Бранешцима код Челинца пред великим бројем посјетилаца отворена шестодневна 5. манифестација "Културно-забавни и спортски дани у Бранешцима 2011" која се у овом челиначком селу одржава од 16 до 24. јула ове године.

Отварању су присустовали многе званице међу којима и предсједница Скупштине општине Челинац Гранедина Драгојевић која је похвалила организацију и напоменула да ово јубилеј који вриједи да прерасте у традицију.

– Савјет МЗ Бранешци активно учествује у организовању “Челиначког културног љета” у оквиру које се одржава ова манифестација и сваке године имају додатни и богатији програм- рекла је она.

Према ријечима Жељка Дерајића, предсједника организационог одбора манифестације одзив на отварању манифестације је показао да је уложен велики труд и напор како би се организовала ова манифестација.

– Сигуран сам да ова манифестација прераста у традицију и да мјештанима Бранешаца али и околних села значи пуно јер окупља поштоваоце културе, традиције, спорта и вјере- рекао је он.

У богатом културно умјетничком програму који је почео у 20 часова и 45 минута наступило је преко 150 учесника из четири КУД-а и осталих учесника. У оквиру “Челиначког културног љета“, наступили су: КУД „Милош МИшо Дујић“ Челинац, пјевачка група „Јошављанке“, КУД „Младост“ Брезичани, СПКД „Просвјета“ Чивчије те СПС „Просвјета“ Челинац, те КУД „Мирково коло“ Врбашка.

Након завршетка програма приређен је ватромет, као и вечера за учеснике и званице, а након тога наступио је „Елдорадо бенд“.

У недјељу је у Бранешцима одржана „1. Омладинска олимпијада“ када су одржана такмичења из древних вјештина навлачење конопца, бацање камена с рамена и турнир у одбојци на пијеску.

Побједу су одније Радомир Дујаковић у дисциплини бацање камена с рамена бацивши камен девет метара и 46 центимената.

Побједу у навлачењу конопца однијела је екипа „Турјаница“, док су побједници у одбојци на пијеску „Браћа Дујаковић“. Друго мејсто на првом турниру у одбојци на пијеску однијели су Милана Стојановић и Радомир Дујаковић, који је успут речено, и најуспјешнији спортиста олимпијаде јер је био вође екипа за навлачење конопцакоја је побиједила.

„Драго ми је штро сам побиједи у бацању камена са рамена, али и освојио признања у другим дисциплинама посебно због чињенице да је ово прва олимпијада. Све похвале организаторима на богатом програму“, рекао је Радомир Дујаковић.

У недјељу је такође од 16 часова уприличен „Дефиле бајкера“, на којем је присуствовало десетак бајкера из РС.

Од 20 часова сви љубитељи реалног аикидо-а у недјељу су уживали у представљању ове дисциплине, а до 22 часа услиједи је велика журка на отвореном.

Манифеастације се наставља у четвртак када се код цркве Сцетог прокопија одржава традиционални збор, а од 20 часова је “Вече српске традиционалне и духовне музике”. Од 22 до 24. јула игра се 13. ноћни турнир у малом фудбалу.